Crucișătorul Moskva - 11.490 de tone

Crucișătorul Moskva - 11.490 de tone

Construit la finalul Războiului Rece, când a fost și folosit la una dintre întâlnirile Gorbaciov-Reagan, crucișătorul Moskva era considerat cea mai puternică navă de război din Marea Neagră - până când a fost scufundat, pe 14 aprilie 2022.

Trebuie însă menționat că prin convenția de la Montreux datând din 1936 s-au impus restricții asupra forțelor navale din acest perimetru: de pildă, tonajul total nu poate depăși 30.000 de tone metrice pentru fiecare putere militară. Din acest motiv nu există portavioane în Marea Neagră.

Din punct de vedere al costului. Forbes a estimat crucișătorul la 750 de milioane de dolari.

FOTO: Shutterstock / Raimundo79

Iahtul Dilbar al lui Alișer Usmanov - 15.917 tone

Iahtul Dilbar al lui Alișer Usmanov - 15.917 tone

Alișer Usmanov, care s-ar fi lansat în afaceri vânzând pungi de plastic în perioada comunistă, a strâns o avere estimată la aproape 20 de miliarde de dolari. Este considerat un apropiat al lui Vladimir Putin, îmbogățit de legăturile financiare cu Kremlinul.

El deține unul dintre cele mai mari super-iahturi din lume, ”Dilbar”, cu o piscină uriașă pe punte, două heliporturi și o scară placată cu aur. Iahtul este evaluat la peste 600 de milioane de dolari și are costuri anuale de 60 de milioane de dolari.

În martie 2022, ”Dilbar” a fost sechestrat de autoritățile germane în portul Hamburg.

FOTO: Shutterstock / M J W

Iahtul Eclipse al lui Roman Abramovici - 13.564 de tone

Iahtul Eclipse al lui Roman Abramovici - 13.564 de tone

Lansat la apă în 2009, ”Eclipse”, care era cel mai lung iaht din lume și a costat aproximativ 500 de milioane de dolari, a fost eclipsat curând de ”Dilbar”. Are două heliporturi, două pisicine și o discotecă.

Este dotat și cu un mini-submarin ”de salvare” care se poate scufunda până la o adâncime de 50 de metri. De asemenea, are un sistem avansat de detectare a rachetelor, propriile lansatoare de rachete și un ”scut laser” - care, aparent, funcționează nu împotriva armelor, ci a fotografiilor făcute de paparazzi.

Chiar dacă Roman Abramovici nu a reușit să își salveze toată averea - britanicii i-au pus sechestru pe aproape jumătate, adică 7 miliarde de dolari - iahtul este în siguranță, în Turcia.

FOTO: Shutterstock / Pilguj

Iahtul Solaris al lui Roman Abramovici - 11.247 de tone

Iahtul Solaris al lui Roman Abramovici - 11.247 de tone

Deși mai mic decât celelalte două nave de lux și comparabil ca tonaj cu Moskva, Solaris a fost mai scump - Abramovici a plătit pe el 610 milioane de dolari.

Este dotat cu sisteme defensive anti-rachetă și anti-dronă de ultimă oră cu rază de acțiune de 20 de kilometri - posibil mai eficiente decât cele ale crucișătorului Moskva - este blindat, are geamuri anti-glonț, poate funcționa și ca spărgător de gheață și se poate roti cu 360 de grade fără a cârmi, cu ajutorul propulsoarelor. De asemenea, are mijloace speciale de salvare, inclusiv elicoptere și ski-jet-uri.

Și acest iaht a ajuns în siguranță în Turcia.

FOTO: Shutterstock / T. Schneider

Sursa foto: Ministerul rus al Apărării