Sunt bucureștean și îmi este puțin rușine să recunosc că până acum o săptămână nu am călcat niciodată în Iași. Puternic transformat în ultimul deceniu, orașul-capitală al Moldovei dovedește că Bucureștiul nu este singurul oraș care poate atrage turiși străini în România și că un centru vechi urban nu este doar despre cât de multe baruri și terase poți înghesui pe un metru pătrat de piatră cubică.

Pe scurt, Iașiul a devenit un oraș EXTREM de atractiv pentru turiștii de ocazie, fie ei români sau străini, însă totodată trebuie recunoscut faptul că 2-3 zile sunt mai mult decât suficiente pentru un necunoscător care vrea să experimenteze aproape tot ce are de oferit Iașiul. Mai mult de atât și fie te vei plictisi, fie va trebui să treci la exploratul cartierelor obișnuite ale orașului, care, realist vorbind, nu sunt cu mai nimic diferite față de alte mari orașe din România, inclusiv Bucureștiul.

De menționat că acest articol NU este despre împrejurimile Iașiului, care sunt foarte ofertante și care pot adăuga câteva zile la itinerariul unui turist care vrea să viziteze Moldova.

Informații de bază despre Iași: Cât de scump este orașul, unde te cazezi, transport în comun vs. Uber/Bolt/Taxi

Pentru cei care nu conduc, în Iași poți ajunge cu trenul sau cu avionul. Din București, de exemplu, un drum cu trenul durează 6 ore (!!) și costă 82 lei, în vreme ce un zbor cu avionul durează circa 40 de minute și costă aproximativ 300-400 de lei (doar dus).

Față de celelalte mari orașe românești din România, Iașiul nu este foarte scump, însă nici nu vă așteptați să vedeți diferențe spectaculoase față de București sau Cluj – cele mai scumpe orașe din țară. Pe propria piele am simțit un discount de 10-20% față de București, lucru confirmat și de statisticile Numbeo.

Un bilet de autobuz costă 2,5 lei și este valabil două ore, taximetriști taxează circa 3 lei/km, iar serviciile de ride-sharing Uber și Bolt (ambele disponibile în Iași) sunt în general cu 10-30% mai scumpe decât un taxi ”corect”.

Un drum cu taxi-ul de la aeroport în centrul orașului costă circa 30 de lei, din nou, cu accentul pe taxi ”corect”. Varianta mai ieftină este autobuzul, destul de rapid (doar 3 stații între Aeroport și Gara din Iași), care este în general foarte liber și care costă doar 3 lei.

O cameră la unul dintre hotelurile cu pretenții din Iași costă 300-400 de lei/noapte (vara aceasta), iar pe această listă merită adăugate nume precum GRAND VIEW Hotel & Suites Copou (departe de centru, dar condiții excelente) sau Hotel Select (aproape de centru, dar mai degrabă adresat clienților de hoteluri clasice). Hotel International Iasi este un alt hotel cu pretenții, situat ultra-central, dar care își taxează clienții cu un piperat 700-800 lei/noapte.

Pentru turișii care nu sunt atât de pretențioși, Iașiul oferă numeroase alternative decente de cazare la prețuri de circa 200 de lei/noapte.

Obiective turistice în Iași

Așa cum menționam la începutul articolului, Iașiul este un oraș superb, cel puțin în zona centrală/Copou, dar în care probabil te vei plictisi ca turist după două-trei zile de plimbări.

Dacă ai parte de o zi cu vreme bună în această vară, recomandarea mea de plimbare în Iași este următoarea:

  • Mergi cu tramvaiul (sau un taxi) până la capătul Copoului. Îți recomand cu tărie să îți începi de-aici călătoria pentru că zona Copou se află pe un deal și îți va fi mai ușor să cobori de-aici spre centrul orașului, decât să urci dealul Copou (dacă începi călătoria direct din centrul orașului).
  • Vizitează Grădină Botanică a orașului (vezi foto în slideuri) aflată la doar câțiva zeci de metri de stația de tramvai. Grădina este mai mare, mai frumoasă, iar biletul de intrare (6 lei) este mai ieftin decât cel perceput la intrarea în Grădina Botanică din București.
  • După plimbare, poți bea ceva la Ceainăria din Grădina Botanică sau la Casa Vânătorului, o terasă aflată în imediata apropiere (nu recomand însă mâncarea de aici – sunt locuri mult mai bune unde poți mânca ceva în zona Palas).
  • Continuă plimbarea în Parcul Expoziției (vezi foto), unul dintre parcurile mici dar foarte îngrijite din Iași.
  • Coboară spre oraș pe Bulevardul Carol I și după nici 700 metri vei ajunge în Grădina Copou (vezi foto), acolo unde poți vizita și Teiul lui Eminescu.
  • De-aici, îți poți continua călătoria pe jos circa 1 km (recomand cu tărie) trecând pe lângă Universitatea din Iași și ajungând la intersecția de la Piața Eminescu, unde poți vedea Râpa Galbenă (vezi foto).
  • Muzeul Unirii se află în imediata apropiere și chiar dacă nu oferă extrem de multe exponate (o vizită durează circa 20-30 de minute) merită vizitat pentru a vedea o întreagă serie de obiecte de patrimoniu care au făcut parte din reședința lui Alexandru Ioan Cuza.
  • Intr-o curte lăturalnică de lângă muzeu se află Beer Zone, o berărie foarte frecventată de tineri seara, cu ceva variante de mâncare și numeroase opțiuni de bere… cei drept, la prețuri nu foarte mici.
  • După berărie se află și Patiseria Select, parte a hotelului ”cu pretenții” ce poartă același nume. Deși mai scumpă decât obișnuitele patiserii Petru care împânzesc Iașiul (și despre a cărui franciză a scris și Wall-Street.ro), patiseria Select merită vizitată măcar o dată.
  • Plimbarea continuă pe Pietonalul Ștefan cel Mare un fel de centru vechi al Bucureștiului, mai mic, dar mult mai curat, aerisit și elegant. În afară de terasele și magazinele de-aici, în zonă poți vedea Parcul Teatrului Național și Teatrul cu același nume, clădirea Primăriei Iași, Catedrala Mitropolitană, Catedrala Sfânta Fecioară Maria și Mânăstirea Sfinții Trei Ierarhi. Câteva fotografii cu toate obiectivele menționate poți vedea în celelalte slide-uri ale acestui articol. De notat faptul că centrul istoric al Iașiului nu se poate lăuda cu un număr la fel de mare de baruri și terase precum Centrul Vechi din București, însă cu toate acestea consider capitala Moldovei mult mai atractivă. Nu am o statistică oficială în acest sens, dar îndrăznesc să spun că în cele câteva zile de plimbări în centrul Iașiului am văzut pe stradă un număr de turiști străini (italieni și spanioli în special) similar celui din zona de baruri și terase din centrul Bucureștiului. Trebuie totuși menționat că am vizitat orașul în timpul Romanian Fashon Week Iași 2022 – fapt care este posibil să fi influențat numărul turiștilor străini din oraș.
  • Dacă te-ai grăbit puțin, este posibil să fi ajuns înainte de ora de închidere la Palatul Culturii (16:30 ultimul bilet). Dacă nu, poți admira clădirea din afară, iar vizitatul acesteia (care în niciun caz nu trebuie ratat) poate fi lăsat pe următoarea zi. Clădirea Palatului găzduiește mai multe muzee: Muzeul de Istorie al Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul Științei, Turnul cu Ceas, dar și expoziții care se schimbă periodic.
  • În final, de vizitat mai rămâne Grădina Publică Palas (în spatele Palatului Culturii) și Mall-ul Palas. Grădina (vezi foto) este comparabillă cu alte parcuri cu nume din vestul Europei, vizitatorii având aici posibilitatea să facă și un picnic pe pajiștea de iarbă aflată în imediata apropiere a mall-ului.

O mențiune merită și Mall-ul din Iași (vezi foto). Chiar dacă brandurile prezente aici sunt practic aceleași care pot fi văzute în oricare alt mare oraș din țară, design-ul clădirii este puțin diferit față de alte mall-uri locale: mai exact, un ”tunel” destul de lung separă food-court-ul de restul mall-ului, fapt care face ca zgomotul, aglomerația și mai ales mirosul de aici să nu se invadeze restul clădirii. În plus, zona food-court-ului este în mare parte dotată cu canapele mult superioare scaunelor ieftine din plastic ce pot fi observate în alte mall-uri.

Traseul de mai sus este poate cea mai simplă și standard opțiune pentru turiștii care nu au mai mult de câteva zile dedicate Iașiului. Pentru cei care vor mai mult de atât, pe lista de obiective turistice din Iași pot fi incluse: Bojdeuca Ion Creangă, Muzeul Mihail Sadoveanu, Mânăstirea Golia sau Sinagoga din Iași.

Dincolo de zona centrală turistică, Iașiul este un oraș care arată în general bine. Realist vorbind însă, restul cartierelor din Iași nu se diferențiază cu mult de cartierele celorlalte mari orașe din România, acolo unde “treimea” sală de jocuri de noroc – farmacie – office bancar este parcă prezentă la orice colț de stradă.

Avocatul diavolului: Pentru un oraș modern, un mall este mai important decât un grajd domnesc vechi de secole

Exagerez, bineînțeles, însă un sâmbure de adevăr în fraza de mai sus există. Fără a vă plictisi, merită explicat pe scurt cum s-a transformat Iașiul în ultimul deceniu.

În 2012, a fost inaugurat ansamblul urbanistic Palas, dezvoltat în parteneriat public-privat de către Iulius Group și Consiliul Local Iași. În urma unei investiții publice de peste 260 mil. euro, care a presupus, printre altele, construcția unui mall la doar câțiva metri de inima orașului, centrul Iașiului a devenit principalul punct de atracție, cu câteva clase peste centrul vechi din București.

Proiectul nu a fost lipsit de piedici: așa cum se întâmplă cu orice proiect de anvergură din România, el a fost contestat și amânat – parțial din cauza crizei din 2008-2009 și parțial din cauză că ar fi pus în pericol vestigii istorice (din centrul orașului) printre care și un grajd domnesc din perioada de domnie a lui Vasile Lupu și construit în 1630-1640.

Nici pe departe nu sunt un expert în domeniu și probabil că am o gândire prea ”capitalistă” din acest punct de vedere, dar dacă aș fi ieșean aș prefera ca orașul să arate cum arată acum, decât să protejez un grajd vechi de secole sau alte monumente istorice minore.

Revenind, proiectul Palas a fost în cele din urmă finalizat, în afară de mall-ul cu același nume în el fiind incluse sute de mii de metri pătrați de birouri, apartamente, spații comerciale și parcuri. Odată cu finalizarea proiectului Palas, Iașiul a devenit un punct de atracție și pentru multinaționale, care, evident, și-au văzut interesul (a se citi ”profit”), dar care totodată au pus umărul la dezvoltarea orașului din punct de vedere economic.

În prezent, județul Iași se află pe locul patru în țară din punct de vedere al salariului mediu, cu o leafă netă de circa 3.600 lei/lună. Cifra este ajutată semnificativ de numărul IT-iștilor din oraș, aflat pe locul în trei în țară la acest capitol, după București și Cluj.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri