Pentru 8 Martie, dată în care sărbătorim Ziua Femeii, Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe produse precum cutii cu bomboane (trufe, praline si bomboane cu ciocolată) ce se regăsesc pe piața din România. În total au fost analizate 126 de produse.
Protecția Consumatorilor arată că denumirile de vânzare „ciocolată”, „ciocolată cu lapte” și „cuvertură de ciocolată” pot fi completate cu informații sau descrieri referitoare la criteriile de calitate care prevăd că produsul conține:
- în cazul ciocolatei, minimum 43 % din totalul de cacao în substanță solidă uscată, inclusiv minimum 26 % unt de cacao;
- în cazul ciocolatei cu lapte, minimum 30 % din totalul de cacao solidă uscată și minimum 18 % lapte în substanță solidă uscată obținut prin deshidratarea parțială sau totală a laptelui integral, lapte semi sau total smântânit, frișcă, sau din frișcă parțial sau total deshidratată, grăsime de lapte sau unt, inclusiv minimum 4,5 % grăsime din lapte;
- în cazul cuverturii de ciocolată, minimum 16 % cacao uscată degresată solidă
Ce bomboane de ciocolată conțin cele mai multe E-uri
Din punctul de vedere al numericului de aditivi alimentari acestia variaza intre 0 – 10 :
Citeste si:
- 0.8 % din produse au 10 aditivi alimentari;
- 0.8 % din produse au 9 aditivi alimentari;
- 0.8% din produse au 8 aditivi alimentari ;
- 0.8% din produse au 7 aditivi alimentari;
- 4.8% din produse au 6 aditivi alimentari;
- 4 % din produse au 5 aditivi alimentari;
- 12% din produse au 4 aditivi alimentari;
- 12% din produse au 3 aditivi alimentari;
- 16 % din produse au 2 aditivi alimentari;
- 48% din produse au 1 aditiv alimentar;
Din punctul de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți frecvent în produsele ce fac obiectul studiului:
- toate produsele ce au facut obiectul studiului au în componență lecitina (E 322 )
- 25.39% dintre produsele studiate au avut în componență Poliricinoleatul de poliglicerina (E 476);
- 18.25% dintre produsele studiate au avut în componență acidul citric (E 330 );
Din punctul de vedere al ingredientului principal :
Citeste si:
- 70.63 % au ca prim ingredient zaharul;
- 7.93 % au ca prim ingredient ciocolata/ciocolata amaruie/ciocolata cu lapte /ciocolata neagra;
- 5.55 % au ca prim ingredient siropul de glucoza;
- 5.55 % au ca prim ingredient grasimile vegetale;
- 4.76 % au ca prim ingredient masa de cacao
- 2.38 % au ca prim ingredient crema de praline/ crema cu aroma .
Restul produselor au ca prim ingredient : fructele confiate, oua, lichior sau nuca de cocos.
Protecția Consumatorilor atrage atenția că ingredientele sunt în cantitate descrescătoare, primul fiind în cantitatea cea mai mare, iar ultimul în cantitatea cea mai mică.
Din punctul de vedere al continutului de substanta uscata de cacao, 39.68 % din produse mentioneaza cantitatea de substanta uscata de cacao. Cantitatea de substanta uscata de cacao variaza intre : 82 % – 23 %
Valoarea energetică variaza intre între 366 kcal și 637 kcal raportate la 100 grame de produs;
Citeste si:
Cantitatea de grăsimi variază între 7.2 g și 53 g raportata la 100 grame de produs;
Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 4.3 g și 40 g raportata la 100 grame de produs;
Cantitatea de zaharuri variază între 32g și 67.7g raportata la 100 grame de produs;
Sursa foto: Unsplash
Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »
Te-ar putea interesa și: