Asociația Green Revolution, prin sistemul de bikesharing IVelo, și organizația de mediu Ecopolis, prin platforma de monitorizare a aerului AerLive.ro, au încheiat un parteneriat pentru a crește gradul de conștientizare asupra calității aerului din București și asupra impactului pe care îl putem avea asupra acestuia dacă folosim mijloace de transport sustenabile.

Începând cu luna octombrie, IVelo și AerLive afișează în timp real în aplicațiile lor, date despre calitatea aerului din mai multe zone ale Bucureștiului. Acest lucru este posibil cu ajutorul unor senzori ce au fost montați pe 10 stații de bikesharing IVelo din București, respectiv Piata Presei (City Gate), Arcul de trimuf, Charles de Gaulle, Piața Operei, Piața Revolutiei, Centrul Vechi, Piața Romană, Piața Alba iulia, Barbu Vacarescu (Sky Tower) și Bdul Libertății (Ministerul Mediului). Aceste stații IVelo sunt semnalizate în aplicație printr-o pictograma, iar utilizatorii pot afla date despre calitatea aerului în zona respectivă dând click pe pictograma respectiva.

Dincolo de informațiile utile care îi ajută pe bicicliști să fie informați cu privire la calitatea aerului din zonele menționate, obiectivul acestui parteneriat este de a promova mersul pe bicicleta, fiind un factor esential pentru decarbonizarearea transportului si reducerea traficului auto.
,,Alegerea bicicletei ca mijloc de transport altenativ în oraș nu numai că ne aduce numeroase beneficii pesonale ce țin de sănătatea noastră fizică și psihică, dar avem și o contribuție directă asupra calității aerului pe care îl respirăm zilnic noi toți. De aceea, ne dorim ca oamenii să fie informați și să folosească tot mai mult bicicleta. Credem cu tărie că astfel de inițiative educă și inspiră oamenii spre un stil de viață mai sustenabil’’, a declarat Raluca Fiser, Președinte Asociația Green Revolution
Conform Agenției Europene de Mediu, 29.000 de români mor anual prematur din cauza calității proaste a aerului, iar un studiu publicat de CEE Delft plasează Bucureștiul pe primul loc când vine vorba de costuri sociale asociate poluării, respectiv 3004 euro/cap de locuitor, pe an.
Ecopolis a calculat impactul poluării aerului cu PM2,5 și PM10 asupra mortalității generale, mortalității post-neonatale și bolii ischemice a inimii pentru bucureșteni, prin aplicația AirQ+, dezvoltată de Organizația Mondială a Sănătății, iar rezultatele sunt îngrijorătoare:
• peste 2800 de bucureșteni mor prematur anual din cauze direct legate de expunerea pe termen lung la poluarea cu particule in suspensie PM2,5.
• 548 de decese sunt cauzate de poluarea cu PM 2.5 pentru persoanele ce au boala ischemică a inimii
• 5,6% dintre cazurile de decese la bebeluși sunt cauzate de poluarea cu microparticule PM10.

,,Bucureștiul este în topul celor mai poluate orașe din Europa, iar principala sursă a poluării este traficul auto, care contribuie masiv la cantitatea de particule în suspensie PM-uri aflată în aer, pe lângă cantitățile de oxizi de azot- pentru ambii poluanți avem procese deschise de către Comisia Europeană și o condamnare la Curtea de justiție UE. Prin urmare, promovarea transportului alternativ, în special cu bicicleta este un demers absolut necesar pentru sănătatea noastră, a tuturor. Parteneriatul Aerlive cu IVelor este firesc și sperăm că va evolua spre mai multe puncte de monitorizare și acțiuni comune pentru combaterea poluării.’’, a declarat Oana Neneciu, Director Executiv Ecopolis și coordonator aerlive.ro
Prin intermediul acestui parteneriat, Asociația Green Revolution și Ecopolis își propun să crească gradul de conștientizare în rândul populației asupra impactului tot mai mare pe care poluarea îl are asupra noastra și să încurajeze folosirea mijloacelor de transport alternative. Proiectul este realizat cu sprijin de la bugetul local al Municipiului București.
Despre Green Revolution:
Asociația Green Revolution a fost fondată în 2009 și este prima organizație nonguvernamentală de ecologie urbană din România ce pune în practică măsurile care stau la baza construirii unui oraș verde. Green Revolution dezvoltă proiecte variate care promovează și sprijină: educația ecologică și responsabilitatea față de mediul înconjurător, mijloacele și soluțiile de transport ecologice și economice, adoptarea unui comportament responsabil față de mediu în rândul autorităților și companiilor private și de stat. Green Revolution deține sistemul de bike-sharing IVelo în București, Constanța, Brașov și Timișoara, Corabia și Aiud.
Despre Ecopolis:
Centrul pentru politici Durabile Ecopolis este o organizație de mediu înființată în 2009, care are ca scop principal transformarea principiilor dezvoltării durabile în Legi. Derulăm proiecte pentru dezvoltare durabilă urbană, cu grijă sporită asupra mediului și oamenilor, iar din 2019 Ecopolis gestionează cea mai relevantă platformă de monitorizare a calității aerului, AerLive.ro. Proiectele Ecopolis se centrează pe îmbunătățirea calității vieții în orașe și protejarea mediului și operează atât la nivel legislativ și de advocacy, cu autorități publice, cât și prin campanii de conștietizare și informare în rândul cetățenilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri