Art Safari revine în această primăvară cu o ediție ce marchează un deceniu de existență. În prim plan, marii maeștri ai artei românești: Eustațiu Stoenescu, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Dărăscu, Ressu, Iser. Noul sezon prezintă 5 expoziții de artă, ce pot fi văzute în perioada 8 martie-28 iulie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani.

„Experiența Art Safari va fi plină de taine și comori! Vei descoperi, începând cu 8 martie, vârfurile și comorile artei românești, un muzeu secret, un maestru prea puțin cunoscut care a avut succes de la Craiova până la New York, dar și Istoria României în 100 de portrete. Mulțumim tuturor partenerilor și muzeelor care ne-au fost alături și ne-au sprijinit eforturile din 2014 până azi.” - Ioana Ciocan, CEO Art Safari și comisar al României la Bienala de Artă de la Veneția.

„Muzeul secret”, curator: Lelia Rus Pîrvan, expoziție realizată în parteneriat cu Muzeul de Artă Constanța, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța și al Primăriei Topalu

Comuna Topalu, județul Constanța, păstrează din 1960 o comoară fără asemănare în Europa: Muzeul „Dinu și Sevasta Vintilă”, unde se află una dintre cele mai importante colecții de artă românească interbelică, ce cuprinde capodopere de Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Ștefan Luchian, Theodor Pallady, Corneliu Baba, Gheorghe Petrașcu, Samuel Mützner, Alexandru Ciucurencu, Nicolae Dărăscu, Camil Ressu, Iosif Iser și Constantin Piliuță.

Muzeul de Artă de la Topalu este amenajat în casa părintească a răposatului medic colecționar Gheorghe Dinu Vintilă (1898-1978), apropiat al marilor artiști români, pe care el a donat-o, împreună cu toate lucrările strânse de-a lungul vieții, în memoria părinților și a comunei sale natale, în anul 1960. Colecția „Dinu și Sevasta Vintilă” este formată din 228 de opere.

Muzeul „Dinu și Sevasta Vintilă” din Topalu este singura instituție de artă de acest fel din mediul rural din întreaga Europă. O frântură din istoria țării, redată printr-o colecție de artă de un mare rafinament. „Muzeul secret” de la Art Safari este prima expunere externă de până acum a colecției impresionante de la Topalu.

„Eustațiu Stoenescu. Portretistul aristocrației”, curator: Angelia Iacob, scenograf: Cosmin Florea, expoziție realizată cu susținerea Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România și în parteneriat cu Muzeul Municipiului București și Muzeul Național de Artă al României
Eustațiu Stoenescu (1884, Craiova –1957, New York) a fost un artist cu o carieră internațională remarcabilă și cu o operă vastă, insuficient cunoscută după perioada comunistă, ale cărei autorități l-au șters din cărțile istoriei artei. A fost considerat, la vremea sa, printre cei mai rafinați portretiști ai Europei, dar a pictat, în tradiție locală, și peisaje ori naturi moarte, toate impresionante prin valoarea lor plastică.
Maestrul român a fost recompensat cu numeroase premii și distincții, iar operele sale, mai ales portretele, au ajuns în semnificative colecții internaționale, în Franța, Italia, SUA, Marea Britanie, Belgia, Olanda sau Elveția. A creat portrete care-I reprezintă pe regele Ferdinand, pe regele Carol al II-lea, pe regele Mihai I, pe regina Elena și multe alte capete încoronate ale Europei, dar și multe alte personalități ale perioadei interbelice, de la aristocrați și oameni de lume la sportivi și guvernanți.

A participat la trei ediții ale Bienalei de la Veneția, inclusiv la cea din 1938, când a fost inaugurat Pavilionul Românesc din Giardini della Biennale. Expoziția de la Art Safari dezvăluie personalitatea complex a acestui artist valoros, care a cunoscut succesul atât în țară, cât și în străinătate, în special la Paris și la New York.

„Istoria României în 100 de portrete”, curator: Cornel Ilie, expoziție realizată în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României, cu un design de Diana Nicolaie
Regi, regine, conducători, politicieni, sportivi, oameni de cultură și știință, precum și alte personalități marcante sunt reunite într-o expoziție aniversară. Portretul a fost dintotdeauna un martor al istoriei. De-a lungul timpului, celebrități și personalități au fost imortalizate pentru posteritate, de la oameni providențiali precum Nicolae Bălcescu și Tudor Vladimirescu, la sportivi notorii, precum Gheorghe Hagi și Nadia Comăneci. Portretele din această expoziție provin majoritar din colecții muzeale, de la cea a Muzeului Național de Istorie a României la cea a Muzeului Național Militar, și sunt expuse majoritar în premieră.
„Atelierele din Pangratti”, curator: Simona Vilău
Tablou al unei elite culturale, strada Ermil Pangratti a concentrat timp de 50 de ani cele mai valoroase talente artistice ale României. Deopotrivă investiție a sistemului, cât și galerie de merite, atelierele din strada Pangratti au reprezentat locul de creație al artiștilor contemporani importanți, marcați în conștiința publică, dar și îmbrățișați de sistem și conducerea Uniunii Artiștilor Plastici din România. Aceste spații au avut multiple funcții: oaze creative, școală pentru neofiți, centru de boemie, „saleroom” pentru colecționari, mulțumire a sistemului către artiștii oficiali și răsplată pentru recunoașterea artistică.
Printre marii artiști care au creat aici se numără Corneliu Baba, Ion Nicodim, Ovidiu Maitec, Paul Vasilescu, Gheorghe Iliescu-Călinești, Vasile Gorduz, Alin Gheorghiu, Sultana Maitec, Georgeta Năpăruș etc.

Având ca nucleu colecția discretă a Ruxandrei Garofeanu, istoric și critic de artă, una dintre importantele figuri ale vieții culturale din România ultimilor 50 de ani, expoziția pune în valoare creația unor personalități importante ale artei postmoderne românești, care au lucrat în atelierele Uniunii Artiștilor Plastici din strada Ermil Pangratti, și reface, parțial, un traseu istoric și vizual important, într-un stil asumat, adaptat și construit caleidoscopic, specific Ruxandrei Garofeanu, fosta lor mare prietenă și susținătoare.
„Grădinile palatului” – prima expoziție temporară a sezonului Taine și Comori, 8 martie - 14 aprilie

Florile artei românești, în viziunea marilor maeștri Luchian, Grigorescu, Tonitza, Aman, precum și a Reginei Maria. Cele mai frumoase și valoroase flori vor fi re-plantate expozițional, temporar, în grădinile Palatului Dacia-România de pe Lipscani: trandafiri și cârciumărese, crizanteme, anemone, maci și alte flori de câmp, surprinse în naturi statice, în buchete, în parcuri și în grădini.

Ateliere pentru copii și tururi speciale

Și copiii sunt așteptați la atelierele de creație și tururile ghidate personalizate, în cadrul Art Safari Kinder.

Noua ediție debutează cu 3 evenimente speciale care cuprind tururi ghidate, muzică live și bule de șampanie, dedicate studenților (Students Art Night Out), seniorilor (Întâlnirea Seniorilor la Art Safari) și Ladies Night Art Out, eveniment special de 8 martie. Biletele pentru cele 3 evenimente sunt disponibile aici: https://www.artsafari.ro/project/night-tours/.

Program Art Safari (8 martie-28 iulie 2024)
• Joi-duminică – 12:00-21.00 (ultima intrare - 20:30)
• Bilete: artsafari.ro sau direct de la intrare
• Palatul Dacia-România, strada Lipscani, nr. 18-20, București

Despre Art Safari București: Art Safari, susținut de Glo, Lidl, Porsche, Kinder, Schweppes, este specializat în realizarea de pavilioane expoziționale. Partenerul oficial Art Safari este BCR. Organizatorul anual al Pavilionului de Artă București – cel mai mare conglomerat de expoziții de artă din România – ajuns la a 14-a ediție, realizează, în parteneriat cu muzeele de artă din România și internaționale și colecționarii privați, ample expoziții retrospective care își propun recuperarea valorilor de patrimoniu. Având o puternică latură educaţională, misiunea sa este de a apropia arta de public și de a educa noile generații prin organizarea de ateliere de artă pentru copii, tururi ghidate și expoziții de artă contemporană în spații neconvenționale, cum ar fi Aeroportul Henri Coandă sau metroul bucureștean. Art Safari este proiect cultural național strategic și este realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București. În cele 13 ediții de până acum a înregistrat aprox. 500.000 de vizitatori. Mai multe detalii: artsafari.ro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri