De-a lungul timpului, percepția lumii a fost că unele ocupații sunt destinate fie bărbaților, fie femeilor, de aceea unele meserii desemnează genul chiar din nume (de exemplu moașă sau sudor). Lumea s-a schimbat de atunci, dar încă există prejudecăți precum că unele meserii nu sunt făcute pentru femei, cum sunt și cele care implică gradele din pahar. Marinela Ardelean este expert în vinuri și a încercat să lupte cu prejudecățile prin talentul ei de a vedea arta din paharele de vin.

Marinela Ardelean este expert în vinuri, o meserie de „translator a calității” din pahare. Aceasta este fondatoarea RoWine - Festivalul Internațional de vinuri al României, are un doctorat în vin și numeroase titluri care-i recunosc contribuția la industrie. Marinela spune că a ajuns să practice această meserie întâmplător, visul ei de copil fiind să devină polițist sau jandarm.

„Până spre liceu, mi-am închipuit că voi face parte dintr-o instituție care poartă uniformă, având exemplul fraților mei. Poliție, jandarmerie – eram și într-o zonă aproape de graniță, în Maramureș. Drumul către vin a început întâmplător, dar după aceea nu m-am mai oprit, pentru că aici am descoperit că se împletesc toate pasiunile mele – călătoriile, gustul și învățarea continuă”, a declarat Marinela Ardelean.

Un român obișnui consumă aproximativ 25 de litri de vin pe an, iar România ocupa în 2022 locul 13 în lume la capitolul consum și este al șaselea mare producător al Europei, potrivit datelor Organizației Internaționale a Viei și Vinului.

Probabil mai sunt oameni care încă se uită ciudat la o femeie expert în vinuri, dar cred că sunt dintre cei care cred că locul femeii este la cratiță.

Marinela Ardelean, expert în vinuri.

Tabloul femeii delicate, care merge cu cărțile pe creștetul capului și nu vorbește neîntrebată, este încă o imagine prezentă în mintea unora dintre români. Perioada comunistă, cu toate problemele ei, a dat mai multă autonomie femeilor, însă încă mai există preconcepții potrivit cărora femeile au nevoie să fie protejate și că nu se pot descurca singure. Marinela spune că, personal, vede o evoluție pozitivă a acestui fenomen, întărit de un număr tot mai mare de femei care activează în această industrie.

„Cred că femeile sunt mai sensibile și, uneori, mai analitice. Există azi concursuri internaționale mari, unde toți jurații sunt femei. Iar femei-oenolog nu mai sunt demult o raritate. Sunt femei în toate zonele legate de vin, de la producție la marketing și vânzări. Ar fi o zonă discutabilă, în viticultură, unde este nevoie de un efort fizic crescut, de rezistență, de muncă în mijlocul naturii, însă rezistența și calitatea muncii sunt probleme diferite, lucru recent demonstrat la concursul „Cel mai bun viticultor din România”, pe care l-am organizat recent, și unde o studentă a luat primul loc în categoria sa”, explică Marinela Ardelean.

Vinul fiert și șprițul: blasfemie sau plăcere nevinovată? „Există o categorie de vinuri care se pretează la fiert, la șpriț, dar este păcat să strici un vin bun”

Mulți experți din industria viticolă își pun mâna la ochi atunci când văd vinul pus pe foc sau combinat cu apă minerală, cu toate că sunt unele dintre băuturi preferate de români. Marinela Ardelean spune că ar trebui să lăsăm la o parte aroganța și să ne gândim doar la motivele pentru care am vrea să adăugăm vinului alte arome.

„În primul rând, și când vorbim despre un șpriț, și când vorbim despre un vin fiert, esențial este ca vinul de la care se pleacă să fie suficient de bun cât să poată fi consumat ca atare. Dacă are o calitate atât de scăzută încât trebuie îndulcit, îmbogățit cu fructe și fiert, probabil pentru a-i scădea alcoolul, nu este un vin recomandabil. La fel și în cazul șprițului, a cărei virtute este să te răcorească vara – acolo nu strică apa vinul, ci înnobilează vinul apa. Există o categorie de vinuri care se pretează la fiert, la șpriț, dar este păcat să strici un vin bun. Există însă și multe alte cocktailuri excelente pe bază de vin și vin spumant. Personal, nu aș fi de acord cu întâlnirea dintre cola și vin – vinul înseamnă o muncă incredibil de lungă și grea, înseamnă tradiție, cunoștințe și istorie”, explică expertul în vin.

Lupta dintre sexe, în numărul de pahare: din punct de vedere fiziologic doamnele trebuie să se oprească din băut înaintea bărbaților

Femeile sunt egale bărbaților, iar asta nu se întâmplă doar de Ziua Femeilor sau în luna martie. Trecând peste drepturile femeilor, câștigate în timp și prin adevărate scene de demonstrație a independenței, diferențele fiziologice sunt și ar trebui să fie singurele lucruri care diferențiază femeile de bărbați. În ceea ce privește numărul de pahare pe care le putem consuma, expertul în vin recomandă:

„Dacă ne luăm după limitele de alcool recomandate de medici – cam cinci pahare de vin pe săptămână pentru femei și 10-11 pentru bărbați. În acest mod ar reieși că natural, bărbații au o rezistență crescută. Cu toate acestea, educația, frecvența de consum, vârsta, greutatea, mediul – toate sunt factori care determină acest lucru. Am menționat mai devreme recomandările medicilor, însă știm cu toții că viața nu e chiar așa de ușor de planificat. Cel mai bine este să evităm excesele, să fim atenți la mediile săptămânale și lunare și să luăm, sistematic, câte o pauză. Și să vărsăm paharul pe jos înainte să ne doboare el”, concluzionează Marinela.

Vinul este aliment și legea o recunoaște.

Marinela Ardelean, expert în vinuri

Sursa foto: Marinela Ardelean

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri