Guvernul grec a anuntat si a pus imediat in aplicare masura de inchidere a canalelor televiziunii publice ERT, intr-o demonstratie de forta inedita impotriva sindicatelor, la presiunea creditorilor sai internationali, relateaza AFP, scrie Mediafax.
Aceasta masura a generat o ruptura in cadrul coalitiei guvernamentale conduse de premierul conservator Antonis Samaras: doua dintre partidele de coalitie au dezaprobat inchiderea si au anuntat ca nu vor vota aceasta masura cand decretul va fi prezentat Parlamentului pentru validare.

Decizia a fost anuntata in cursul dupa-amiezii de purtatorul de cuvant al Guvernului, Simos Kedikoglou. "Difuzarea ERT se va opri la incheierea programelor de seara", a declarat purtatorul de cuvant.

ERT constituie "un caz exceptional de lipsa de transparenta si cheltuieli incredibile. Iar toate acestea se incheie acum", a afirmat purtatorul de cuvant.

El a asigurat ca acest serviciu public, in care grevele s-au multiplicat in ultimele luni ca opozitie fata de planurile de restructurare, se va redeschide sub o alta forma, cu un numar redus de salariati.

Toti salariatii actuali ai ERT, in numar de 2.656, vor primi o compensatie si vor fi autorizati sa ceara din nou un loc de munca in noua structura, a declarat el.

Aceasta masura radicala si fara precedent a fost anuntata fara preaviz, in momentul in care reprezentantii creditorilor Greciei (UE-BCE-FMI) sunt la Atena.

ERT apartine unor organisme de stat multiple, care urmeaza sa fie restructurate sau sa fuzioneze in virtutea protocolului semnat intre Grecia si creditorii sai.

Reactiile sindicale si politice sunt foarte vehemente.

"ERT apartine poporului grec (...) este singurul organism independent si singura voce publica, ce trebuie sa ramana in domeniul public (...) condamnam aceasta decizie brusca", a declarat intr-un comunicat sindicatul GSEE.

"Este un soc total", a comentat pentru AFP un jurnalist din redactie, Pantelis Gonos. "Guvernul, fara consultari sau discutii, a socat pe toata lumea anuntand suspendarea televiziunii la miezul noptii", a declarat el.

La scurt timp dupa anuntul Guvernului, mii de persoane s-au indreptat spre cladirea principala a ERT la periferia de nord a Atenei, pentru a-si manifesta sustinerea fata de televiziunea publica. Aproximativ 500 de persoane s-au reunit in fata cladirii ERT din Salonic, in nordul Greciei.

Sindicatul jurnalistilor, Poesy, a facut apel la o greva imediata de sustinere in mediul privat. "Guvernul este hotarat sa sacrifice televiziunea publica si radioul" pentru a-si multumi creditorii, a deplans sindicatul.

"Este ilegal. Guvernul a oprit principalul post de emisie. Seamana mai mult cu guvernarea lui Ceausescu decat cu o democratie", a declarat pentru AFP presedintele principalului sindicat al salariatilor televiziunii, Panayotis Kalfayanis, referindu-se la dictatorul roman Nicolae Ceausescu.

Ministerul de Finante a publicat un comunicat in care anunta ca ERT ca entitate nu mai exista.

Cei doi parteneri ai Noii Democratii (ND), formatiunea premierului conservator Samaras, din cadrul Guvernului si-au exprimat ferm opozitia fata de inchiderea ERT.

"Nu suntem deloc de acord cu decizia si gestionarea de catre Guvern a acestui caz", a declarat Pasok (socialist).

"Ne reiteram opozitia ferma fata de inchiderea ERT", a declarat si Stanga democratica (Dimar).

"Este o lovitura de stat", le-a spus jurnalistilor Alexis Tsipras, liderul principalului partid de opozitie Syriza (stanga radicala), venit in graba la sediul ERT.

Pasok si Dimar au anuntat ca nu vor vota pentru decretul Guvernului cand acesta va fi prezentat in Parlament pentru validare, dupa intrarea sa in aplicare.

Uniunea Europeana de radio-televiziune (UER) i-a cerut lui Samaras sa anuleze decizia de inchidere a ERT, intr-un comunicat publicat la Geneva.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri