Conferinta Helsinki: Presa scrisa ľ Intre ciocan si nicovala

Criza financiara reprezinta o noua provocare pentru industria ziarelor care se lupta pentru a prospera in era Internetului, au declarat editorii la o intalnire internationala a industriei presei, ce a avut loc la Helsinki.
Criza financiara si utilizarea Internetului au lovit industria ca doua furtuni, dar, de asemenea, acestea reprezinta o oportunitate pentru ziare, care se pot reorganiza, a declarat Mikael Pentikainen, presedintele grupului finlandez de presa Sanoma News.

Totusi, criza economica a ridicat “multe semne de intrebare, dar a adus putine raspunsuri”, a declarat Pentikainen, care conduce cel mai mare grup media din nordul Europei, scrie presa internationala.

Problemele “cheie” cu care se confrunta industria includ indecizia privind care articole ar trebui sa fie printate si in editiile online, si care ar trebui sa fie gratuite.

Jill Abramson, editor la New York Times, a declarat ca aproximativ 40 de ziare au fost inchise in Statele Unite in ultimii doi ani.

A fost “vital” pentru publicatii sa ramana constante din punctul de vedere al furnizarii de produse de calitate, in pofida crizei financiare globale, deoarece apetitul pentru informatiile de calitate s-a mentinut, a declarat Jill Abramson.

De asemenea, criza economica a determinat unele cotidiene sa se transforme in publicatii exclusiv online, dar multe au esuat in acest plan din cauza ca se bazau prea mult pe modelul ziarului printat, a declarat Jacob Weisberg, editor-sef la revista americana Slate.

In 2008, vanzarile globale de ziare au crescut in Africa, Asia si America Latina, depasind declinul din Europa si Statele Unite, fapt ce contrazice estimarile intunecate referitor la disparitia cotidienelor.

Anul trecut, vanzarile de ziare au crescut cu 1,3% la nivel global fata de anul 2007, la 539 de milioane de cotidiene, o crestere de 8,8% in timpul ultimilor patru ani, a declarat Gavin O'Reilly, presedintele Asociatiei Mondiale a Ziarelor.

“Sectorul continua sa creasca”, a declarat presedintele, adaugand ca este gresit cand comentatorii media declara sfarsitul publicatiilor cu aparitie zilnica.

Desi mai multe grupuri de ziare din Statele Unite au declarat falimentul, in alte piete, ca Asia, unde o crestere a clasei de mijloc a dezvoltat piata pentru publicatii zilnice, media printata are o evolutie buna.

Evolutia buna din sector in aceasta regiune a fost evidentiata cand Wall Street Journal a inceput in luna mai sa printeze editia regionala a ziarului de business in India, a doua tara a lumii dupa numarul de locuitori.

Gavin O'Reilly a declarat ca sectorul ziarelor se confrunta cu o perioada de schimbare datorita aparitiei de noi platforme pentru distribuire a informatiei, cum ar fi Internetul si telefoanele mobile, dar crede ca se vor gasi modalitati pentru adaptare la acest mediu.

Doua treimi dintre respondentii, din sapte tari, care au participat la un sondaj al companiei PriceWaterhouse Coopers au declarat ca sunt dispusi sa platessca pentru un continut online de stiri.

Analistii estimeaza ca aparitia de telefoane mobile dotate cu acces la Internet, cum ar fi smartphone-urile combinate cu un nou sistem de plati, va ajuta publicatiile sa prospere in era digitala.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din sec╚Ťiunea Media & Pub »


Comunicate de pres─â

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri