A inceput digitalizarea Fonotecii de Aur

Radio Romania a inceput digitalizarea arhivei, care contine documente, inregistrari audio si manuscrise semnate de personalitati culturale din perioada interbelica si pana in prezent. Procesul de digitalizare, care va dura 15 ani, a fost inaugurat ieri prin digitalizarea primului document, un discurs sustinut de Nicolae Iorga in 1939.
Cateva dintre numele la care publicul larg va primi acces in urma procesului de digitalizare sunt cele ale lui Mircea Eliade, Tudor Arghezi, Nichita Stanescu, Eugen Lovinescu, Constantin Noica. Primul document digitalizat este “Unitati organice in viata statelor si natiunilor“, un discurs sustinut de Nicolae Iorga in 24 martie 1939, fragment al conferintelor radiofonice “Sfaturi pe intunerec“.

“Radio Romania a reusit ceva unic in peisajul romanesc: coagularea tuturor energiilor pentru realizarea unui proiect de asemenea anvergura. Au fost alaturi de noi peste 1500 de oameni, din diverse domenii ale vietii culturale, sociale si politice, reprezentanti ai institutiilor statului, membri marcanti ai societatii civile, academicieni, dascali, scriitori, jurnalisti si nenumarati artisti. Cu totii au sustinut salvarea patrimoniului nostru national”, a spus Maria Toghina, presedinte director general al Radio Romania.

Dupa digitalizare, Arhiva de aur va fi “cea mai versatila biblioteca virtuala pe care si-ar putea-o dori un radio”, pentru ca vor putea fi accesate nu doar documentele audio, ci si fotografii sau documente video, a mai spus Toghina.

Demersul de digitalizare a arhivei a inceput in urma cu doi ani, cand Radiodifuziunea Romana a lansat public “Apelul pentru salvarea memoriei Radioului“. Proiectul a trecut prin Camera Deputatilor si prin Senat, care au aprobat alocarea de fonduri Societatii Romane de Radiodifuziune, necesare achizitionarii de aparatura pentru transpunerea in format digital a Fonotecii de Aur.

Potrivit Mariei Toghina, arhiva digitalizata va fi disponibila in viitor si publicului larg, prin intermediul unui portal.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri