Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a putea elibera noi licente audiovizuale digitale, dupa cele date posturilor TVR 1 si TVR 2, incepand cu luna august, daca pana in iulie va fi finalizat procesul de acordare a primelor doua multiplexuri digitale.
"Poate cea mai spectaculoasa prioritate pentru 2010, prin noutate, este implicarea noastra in procsul de digitalizare, proces deja intarziat, care are ca termen de finalizare 1 ianuarie 2012", a declarat presedintele CNA, Rasvan Popescu, citat de NewsIn.

Reprezentantul Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), Bogdan Teodorel, a explicat, in cadrul sedintei CNA, necesitatea unei hotarari de guvern care sa stabileasca modul de desfasurare a procedurilor de selectie a castigatorilor primelor doua multiplexuri.

"Deoarece in strategia publicata in 2009 termenul pana la care trebuiau acordate primele doua multiplexuri digitale era 1 decembrie 2009, am discutat cu reprezentantii Ministerului Comunicatiilor si am hotarat ca avem nevoie de o hotarare de guvern care sa prelungeasca termenul pana la care pot fi acordate acestea si sa stabileasca modul de desfasurare a procedurilor de selectie. Nu credem ca primele multiplexuri se pot acorda mai devreme de luna iulie, insa speram ca pana la 1 ianuarie 2012 sa avem 90% din populatie acoperita", a explicat Teodorel.

In termen de doua luni de la aparitia HG-ului care va actualiza termenele si va stabili procedura exacta de alocare a multiplexurilor, va fi organizata o comisie interdepartamentala, cu membrii din Ministerul Comunicatiilor, ANCOM si CNA, care va aproba caietul de sarcini pentru licitatie si va stabili cand vor fi scoase la concurs celelalte patru multiplexuri la care are dreptul Romania.

"Daca licitatia se termina pana in iulie, inseamna ca din august putem incepe sa acordam licente digitale", a spus presedintele CNA.

In primele doua multiplexuri vor intra posturile cu emisie terestra nationala, iar in celelalte patru restul posturilor, care nu au rating mare sau acoperire nationala.

Pe 18 august 2009, CNA a acordat primele licente audiovizuale digitale posturilor TVR 1 si TVR 2. Societatea Romana de Televiziune (SRTV) a solicitat eliberarea de licente digitale pentru toate posturile sale, insa, avand in vedere legislatia in vigoare, CNA a votat doar pentru acordarea licentei digitale posturilor TVR 1 si TVR 2, acestea fiind singurele posturi terestre cu audienta nationala.

Romania si-a luat angajamentul fata de Uniunea Europeana sa implementeze serviciile de televiziune digitala terestra la nivel national si sa finalizeze procesul de eliminare a serviciilor de televiziune analogica pana la 1 ianuarie 2012.

Tranzitia in Romania va fi precedata de o campanie intensiva de informare a utilizatorilor asupra modului in care aceasta masura le va afecta accesul la informatie. Categoriile defavorizate ale populatiei vor fi sustinute de catre stat pentru a se dota cu echipamentele necesare receptiei televiziunii digitale.

Strategia de trecere la televiziunea digitala terestra, aprobata de Guvern

Televiziunea digitala va revolutiona conceptul actual despre televiziune si reprezinta rezultatul codarii digitale a semnalului TV, pentru a fi transmis prin intermediul undelor hertiene terestre.

Televiziunea digitala ofera posibilitatea receptarii canalelor de televiziune in format HDTV (inalta definitie). Printre avantajele enumerate de ANCOM si de care se vor bucura utilizatori televiziunii digitale se-numara costurile mai mici, numarul mare de programe receptionabile gratuit, calitatea transmisiei care vor fi mult peste transmisiile actuale si mai putine distorsiuni. De asemenea un alt avantaj al acestei televiziuni este calitatea sunetului care va fi mult mai buna, similara celei de pe CD.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri