Moneda nationala a continuat sa se aprecieze usor in prima parte a sedintei interbancare de miercuri, astfel ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat un curs de referinta in scadere cu 0,7 bani, de 4,3485 lei/euro, reprezentand cel mai redus nivel din ultimele trei luni.

Un curs inferior, de 4,3481 lei/euro, a fost publicat de banca centrala pe 21 ianuarie. In sesiunea precedenta, cursul a fost de 4,3555 lei/euro, conform Mediafax.

Paritatea pentru dolarul american a coborat cu 1,3 bani, la 3,3401 lei/dolar, iar cursul pentru francul elvetian a scazut de la 3,5661 lei/franc la 3,5316 lei/franc.

Cotatiile leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de Banca Nationala a Romaniei in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

La deschidere, bancile au schimbat euro pentru 4,3500 - 4,3540 lei, cotatie in usoara crestere fata de nivelul de marti seara, de 4,3480 - 4,3500 lei/euro.

Ulterior, cursul a coborat sub 4,35 lei/euro, iar dealerii spun investitorii straini au schimbat valuta pentru a cumpara titluri de stat, al caror randamente au coborat la valori minime, situatie ce a determinat aprecierea leului.

"Ultima licitatie din aprilie pentru titluri de stat in lei de maine (joi, n.r) ar trebui sa sustina aprecierea monedei locale, insa credem ca aceasta miscare va fi graduala, intrucat va impulsiona probabil temerile legate de interventii ale bancii centrale", arata un raport ING Bank trasmis miercuri dimineata.

Dobanzile practicate miercuri de bancile comerciale pentru depozitele in lei atrase pe termen de o zi au urcat de la 1,01 - 1,51% la 3,5 - 4% pe an, odata cu inceperea unei noi perioade in care trebuie realizate rezervele minime obligatorii cerute de BNR.

Randamentele la o saptamana se plaseaza la 3,73 - 4,23% pe an.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Money »Citeste si
Curs valutar BNR astazi, 27 septembrie: leul, in cadere fata de dolar