Cresterile salariale inregistrate in special in ultimele luni ale anului 2017 au facut ca indicele de accesibilitate a achizitionarii unei noi locuinte, calculat de catre Coldwell Banker Romania in functie de salariul mediu pe economie, preturile medii pe metru patrat si cursul de schimb leu - euro, sa ramana intr-un interval pozitiv, in usoara inrautatire fata de ianuarie 2017, dar la un nivel mai bun comparativ cu ianuarie 2016.

Astfel, in luna ianuarie a anului 2018 erau necesare circa 117 de salarii medii pe economie, sau o perioada de aproximativ 9,8 ani, pentru achizitionarea unui apartament nou cu doua camere in Bucuresti, in crestere fata de 114 salarii medii la inceputul anului anterior dar mai putin comparativ cu 119 salarii medii la inceputul anului 2016 si de peste trei ori mai putin comparativ cu varful pietei din 2008, cand erau necesare 395 de salarii medii sau o perioada de 33 de ani.

Contextul macroeconomic general bun si solvabilitatea cererii, cu cinci sectoare economice in care salariul mediu net lunar este de peste aproximativ 1.000 de euro (IT, extractia petrolului, sectorul bancar, transporturi aeriene si industria grea) au determinat tot mai multi dezvoltatori sa lanseze proiecte rezidentiale, gradul de incredere al investitorilor find la cel mai ridicat nivel.

Datele Coldwell Banker Romania arata ca in acest moment exista peste 100 de proiecte rezidentiale medii si mari aflate in diferite etape de dezvoltare numai in Bucuresti si imprejurimi.

In acelasi timp, numarul proiectelor din Bucuresti si imprejurimi care au planifcat livrarea in acest an a cel putin 200 de locuinte fecare a urcat la aproape 25, dublu comparativ cu 2017, in timp ce numarul proiectelor de dimensiuni foarte mari, cu peste 1.000 de locuinte, a cunoscut de asemenea o crestere semnifcativa.

Gradul general de absorbtie a locuintelor finalizate in Capitala s-a mentinut la peste 80% pe durata executarii lucrarilor de constructie, in contextul in care fondurile disponibile pentru Prima Casa s-au epuizat rapid anul anterior. Ritmurile foarte bune de vanzari au fost sustinute de catre adaptabilitatea din ce in ce mai ridicata a proiectelor la cererea existenta in piata, dezvoltarea segmentului mediu de piata find unul dintre factorii care au influentat pozitiv piata rezidentiala.

In acelasi timp, preturile de tranzactionare isi vor continua tendinta de crestere si in 2018, cu un procent mediu de 7%, pe fondul majorarii costurilor de dezvoltare dar si a unui varf de inflatie preconizat sa ajunga la 5% la jumatatea anului.

Cu toate acestea, pretul de achizitie va reprezinta in continuare principalul criteriu de diferentiere, in timp ce aspecte precum amplasamentul, suprafata utila sau compartimentarea, finisajele si facilitatile proiectului cad pe plan secund. Cumparatorii unei locuinte mass market sunt persoane tinere, de regula cu varsta intre 23 si 35 de ani, care au un venit mediu familial cuprins intre 2.500 si 5.000 de lei, nivelul de economisire find unul redus pe acest segment de piata. Existena unei strategii pentru urmatorii ani in ceea ce priveste programul Prima Casa le va asigura acestor cumparatori o metoda facila de achizitie a unei locuinte noi.

Dezvoltarea segmentului middle market s-a produs in contextul cresterii constante a cererii pentru locuinte cu un amplasament mai bun si cu o suprafata utila mai generoasa comparativ cu cea a locuintelor vechi sau a celor care pot fi incadrate pe segmentul mass market. Cumparatorii activi pe segmentul middle market benefciaza deja de o siguranta fnanciara care ii face sa nu mai fe preocupati de nevoile cotidiene, imbunatatirea conditiilor locative devenind o prioritate pentru ei.

Sursa foto: AntonGrachev / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri