Locuitorii din cele mai mari orase din Romania pot plati cu pana la 18% mai putin pentru electricitatea consumata daca isi schimba furnizorul traditional si aleg sa incheie contracte noi, pe piata libera. Numarul romanilor care au ales aceasta varianta a crescut de zece ori in ultimul an si jumatate, ajungand la 1,2 milioane.

Odata cu deschiderea catre concurenta a pietelor de energie, a fost implementat cadrul legal care sa permita tuturor consumatorilor de energie electrica, indiferent de natura consumului (casnic sau noncasnic), sa uzeze de dreptul de eligibilitate, adica sa isi alega furnizorul dorit si sa incheie cu acesta contracte pentru furnizarea energiei electrice pentru locul sau locurile sale de consum.

Astfel, in cazul in care opteaza pentru furnizarea negociata a energiei electrice consumatorul casnic de energie electrica poate incheia contracte pentru furnizare negociata cu orice furnizor detinator de licenta de furnizare a energiei electrice care activeaza in piata cu amanuntul, negociind cu acesta atat pretul, cat si clauzele contractului de furnizare.

Care sunt cei mai ieftini furnizori de electricitate

Circa 17% din numarul total de consumatori activeaza in prezent pe piata libera, acestia renuntand la furnizorul traditional (denumirea oficiala: furnizor de ultima instanta – FUI). La sfarsitul lui 2016 cifra era de doar 3%.

Furnizorii traditionali sunt filialele Enel Energie, E.ON Energie, CEZ Vanzare si Electrica Furnizare.

In Bucuresti, de exemplu, furnizorul de ultima instanta este Enel Energie Muntenia. Pretul final al electricitatii vanduta de Enel Energie Muntenia este de 0,567 lei / kWh. Potrivit comparatorului de preturi disponibil pe website-ul ANRE, in piata libera, cel mai ieftin furnizor este Tinmar Energy, cu un pret cu 13,4% mai mici decat cel practicat de Enel. Urmeaza Restart Energy One, cu un pret mai mic cu 12,6% si Digi Energy (RCS&RDS), care practica un tarif cu 11,1% mai redus pentru un kWh.

De notat ca pretul final pentru un kWh in Bucuresti este in general mai mic decat in alte orase din tara, diferenta fiind adesea facuta de tariful de distributie, care nu este stabilit de furnizori, ci de catre distribuitori. Furnizorii de energie cumpara energie si o vand catre consumatori, in vreme ce distribuitorii sunt cei care exploateaza si intretin retelele electrice (stalpi, cabluri, contoare, etc). Cel mai mare distribuitor de energie din Romania este Electrica S.A.

Furnizor Pret furnizor (lei/kWh) Pret final cu TVA (lei/kWh) Cu cat este mai ieftin decat furnizorul traditional

Bucuresti

Tinmar Energy 0,179 0,4908 13,4%
Restart Energy One 0,183 0,4955 12,6%
Digi Energy (RCS&RDS) 0,190 0,5038 11,1%

Iasi

Tinmar Energy 0,179 0,5313 18,9%
Restart Energy One 0,183 0,5361 18,1%
Digi Energy (RCS&RDS) 0,190 0,5444 16,9%

Timisoara

Tinmar Energy 0,179 0,5035 18%
Restart Energy One 0,183 0,5082 17,3%
Digi Energy (RCS&RDS) 0,190 0,5166 15,9%

Cluj-Napoca

Tinmar Energy 0,179 0,5035 18%
Restart Energy One 0,183 0,5082 17,3%
SC Fidelis Energy 0,200 0,5166 15,9%

Sursa date: ANRE

Pentru realizarea comparatiei din tabel a fost luat in calcul un consum anual cuprins intre 1.000 si 2.500 kWh (consumul mediu pentru o familie de 2-3 persoane in Romania) si un tarif nediferentiat pe zone orare.

Ofertele valabile la 25 iulie 2018. Pentru oferte detaliate este recomandat sa vizitati website-urile furnizorilor.

Ce trebuie sa stii inainte de a schimba furnizorul de energie electrica

Procesul de schimbare a furnizorului este gratuit, fiind interzisa perceperea oricaror taxe sau tarife legate de parcurgerea acestuia. De asemenea, schimbarea furnizorului nu implica modificari de ordin tehnic (inlocuirea contorului sau modificarea instalatiei de racordare).

Inainte de a schimba furnizorul, este recomandat sa analizati cu atentie pretul unui kWh, durata minima a contractului pe care noul furnizor o va cere, modalitatile de plata si conditiile de incetare ale contractului.

Extrem de important de notat este faptul ca atunci cand comparati pretul electricitatii intre mai multi furnizori (precum este cazul si in tabelul de mai jos), “pretul final” reprezinta de fapt doar pretul energiei, nu al facturii finale. In factura finala se regasesc mai multe alte costuri, printre care TVA, contributia de cogenerare, certificate verzi si accize. De asemenea, o parte din furnizori includ si un “tarif de rezervare” in oferta.

Etapele procesului de schimbare a furnizorului

  • Primul lucru pe care un consumator trebuie sa il faca pentru a schimba furnizorul este sa aleaga si sa semneze un contract cu un nou furnizor de electricitate. Lista detaliata a furnizorilor este disponibila la acest link, pe website-ul Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).
  • Ulterior, consumatorul de energie electrica este obligat sa notifice furnizorului actual in legatura cu incetarea contractului de furnizare cu cel putin 21 de zile inainte. Un model al notificarii poate sa fie descarcat de la acest link.
  • La solicitarea clientului final si pe baza contractului de furnizare a energiei electrice incheiat cu clientul final, noul furnizor are obligatia de a intreprinde demersurile necesare incheierii contractului pentru asigurarea serviciului de retea. Pentru clientii casnici si clientii noncasnici mici nu este obligatorie citirea contorului de catre operatorul de retea in ziua in care are loc schimbarea furnizorului, fiind permisa preluarea indexului autocitit de clientul final.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri