Cancelarul Austriei, Karl Nehammer a propus includerea în legea fundamentală a ţării dreptul de a plăti în numerar, care rămâne mai popular în Austria decât în multe alte ţări, transmite Agerpres care citează AP.

Într-un comunicat de presă, Karl Nehammer a spus că "din ce în ce mai multe persoane sunt îngrijorate că plata cu numerarul ar putea fi restricţionată în Austria". "Oamenii din Austria au dreptul de a utiliza numerarul", a spus Nehammer.

Chiar dacă plata cu cardul şi alte mijloace electronice a devenit din ce în ce mai frecventă în multe ţări europene, Austria şi ţara vecină Germania rămân în continuare ataşate de numerar. Guvernul de la Viena spune că în fiecare an, 47 de miliarde de euro sunt retrase de la ATM-urile din Austria, o ţară cu o populaţie de aproximativ 9,1 milioane de locuitori.

Protejarea numerarului împotriva unor aşa-numite ameninţări a fost una din solicitările Partidului Libertăţii, formaţiune de extremă-dreapta din opoziţie, care în ultimele luni se plasează pe primul loc în sondajele de opinie. Următoarele alegeri parlamentare sunt programate să aibă loc în Austria în 2024.

Întrebat de agenţia de presă APA dacă nu cumva este o măsură populistă să concurezi cu Partidului Libertăţii pe tema dreptului la utilizarea numerarului, conservatorul Karl Nehammer a spus că Partidul Libertăţii "bate toba fără a face practic ceva".

Potrivit biroului cancelarului, propunerea lui Karl Nehammer implică "o prevedere constituţională vizând protejarea numerarului ca instrument de plată", asigurând astfel că oamenii vor putea în continuare să plătească cu bani gheaţă şi garantând o "aprovizionare minimă cu numerar" în cooperare cu Banca Naţională a Austriei.

Nehammer a spus că i-a cerut ministrului de Finanţe, Magnus Brunner, să lucreze la o propunere în acest sens şi intenţionează să organizeze o masă rotundă cu ministerele de resort, reprezentanţii industriei financiare şi Banca Naţională în luna septembrie.

"Toată lumea ar trebui să aibă oportunitatea de a decide liber cum şi cu ce vrea să plătească. Asta poate fi cu cardul, prin transfer, poate în viitor cu un euro digital, dar şi cu numerar. Această libertate de a alege trebuie şi va fi păstrată", a spus Nehammer.

Austria este una din cele 20 de ţări care fac parte din zona euro.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri