George Soros este un emigrant din Ungaria care a ajuns in Statele Unite ale Americii in anul 1956, la varsta de 26 de ani, unde si-a creat un renume mondial de specialist in finante si investitii.
Tatal sau provenea dintr-o familie ortodox-evreiasca care a schimbat numele familiei din Schwartz in Soros pentru a scapa de furia Holocaustului. In 1947 a emigrat impreuna cu familia in Anglia, unde si-a dezvoltat gandirea economica de investitor studiind la London School of Economics si lucrand pentru o societate de brokeraj la bursa londoneza.

In 1956 Soros a ajuns in Statele Unite unde si-a inceput ascensiunea in topul brokerilor. Aceste cunostiinte l-au ajutat sa-si transforme economiile infime intr-o avere imensa ocupand pozitii de conducere in sectoarele de investitii si analiza la unele dintre cele mai mari fonduri de investitii din New York din acea vreme F.M. Mayer (1956-59), Wertheim & Co. (1959-63), Arnhold & S. Bleichroeder (1963-73) si devenind mai apoi unul dintre cei mai buni traderi valutari.

In 1969 creaza cel mai de succes fond de investitii din aceea vreme – Quantum Fund. In decursul a zece ani, acest fond a avut un randament de profitabilitate de 3.365%, 42,5% pe an. In toata cariera sa, Soros a realizat cateva tranzactii extrem de riscante si contestate. Printre acestea se numara, o vanzare short in anul 1992 in valoare de 10 miliarde pounds care i-a adus un profit de 10%, dar care a provocat caderea pound-ului britanic si implicit a Bancii Nationale Britanice.

Din anul 1980, Soros a devenit activ in domeniul filantropic sprijinind tineri de pe continentul african si din Europa de Est sa aiba o educatie decenta si sa urmeze o pregatire scolara superioara, prin intermediul fundatiilor de caritate intemeiate – Open Society Institute(OSI), Soros Foundations. In anul 2003 se estima ca donatiile sale au depasit valoarea de patru miliarde dolari.

Anul acesta ziarul TIME Magazine a prezentat doua proiecte filantropice in care va investi George Soros: primul se refera la infrastructura retelei de internet pentru universitatile din Rusia in valoare de 100 milioane dolari si al doilea va merge catre Asociatia Millennium Promise cu obiectivul eradicarii saraciei pe continentul african.

Nu multa lume stie insa faptul ca G.Soros este pasionat de filosofie si de scrieri unde isi prezinta conduita politica si financiara care l-a indrumat spre succes. Aceste carti sunt in numar de noua, printre care se amintesc „Soros despre Soros. A fi acolo, sus!”, „Suprematia americana: un balon de sapun” si „Epoca failibilitatii. Consecintele luptei impotriva terorii” care au fost de altfel traduse si in limba romana.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri