Target Capital retrogradeaza Socep de la Buy la Hold

Analistii Target Capital au retrogradat actiunile operatorului portuar Socep Constanta (SOCP) la “hold” si vad un pret-tinta pentru urmatoarele 12 luni de 0,169 lei, cu 14% mai mare decat ultima cotatie.
In cel de-al treilea trimestru al anului, compania a raportat o cifra de afaceri de 13 milioane lei, cu 15% mai mica decat cea din perioada similara a anului trecut, in timp ce profitul obtinut a fost de circa 0,8 milioane lei, in scadere cu 47%.

Socep a obtinut un profit net de doar 846.200 lei (200.000 euro), in primele noua luni ale acestui an, de 8 ori mai mic decat cel din aceeasi perioada a anului trecut, ca urmare a scaderii afacerilor cu 23%.

“Apreciem favorabile rezultatele companiei la 9 luni, acestea situandu-se peste scenariul nostru central de previziune pentru 2009 - declin anual de 55% pentru cifra de afaceri si o marja EBIT de -5%. Evolutia rezultatelor la 9 luni demonstreaza capacitatea companiei de a se adapta la climatul economic advers”, afirma Andrei Radulescu in raportul de analiza Target Capital.

El a mai explicat ca la noua luni traficul portuar al companiei s-a contractat cu 40%, fata de perioada similara din 2008, insa cu toate acestea, declinul sever inregistrat pe segmentul de containere, de 80%, a fost compensat partial de componenta marfurilor generale, care a obtinut o crestere de 31% fata intervalul ianuarie-septembrie al anului trecut.

“Trebuie mentionat faptul ca in T3 am asistat la stabilizarea activitatilor companiei, dupa trei trimestre consecutive de declin, iar traficul Socep a crescut in cel de-al treilea trimestru cu 65% raportat la perioada aprilie-iunie”, se arata in raportul de analiza.

Radulescu a majorat previziunile de evolutie a cifrei de afaceri si a marjei EBIT in 2009 la -25%, respectiv 3,5% si a revizuit in sus costul capitalului - la 22,3% in 2009 si la 19,2% pentru perioada 2010-2015 -, prin majorarea primei de risc, in contextul amplificarii incertitudinilor pe plan intern si international.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Money »Setari Cookie-uri