Dobanzile platite de banci pentru depozitele in lei au scazut puternic de la inceputul acestui an, pe masura ce banca centrala a redus nivelul dobanzii de politica monetara pana la 7% pe an. Daca acum un an romanii puteau sa isi plaseze economiile la banca si sa obtina o dobanda de aproape 20%, in prezent vor obtine cel mult 9%, iar trendul dobanzilor este de scadere.

Cea mai mare dobanda pentru un depozit in lei cu scadenta la 3 luni este, la ora actuala, 9% pe an si este platita de Millennium Bank sau MKB Romexterra Bank, astfel ca pentru un depozit in valoare de 5.000 de lei, clientii bancilor obtin la scadenta o dobanda de 112,5 lei, iar pentru un plasament de 10.000 de lei castiga 225 de lei.

Persoanele interesate de a isi plasa economiile la banca mai pot alege si Volksbank sau Alpha Bank, insa la aceste institutii de credit dobanda este un pic mai redusa, mai exact de 8,75%.

Pe locul trei in clasamentul bancilor care platesc cele mai mari dobanzi la depozitele in lei se afla ING Bank, Banca Romaneasca, CEC Bank sau Marfin Bank, unde dobanda la un plasament de 5.000 de lei sau 10.000 de lei cu scadenta la trei luni este de 8,5% pe an.

Majoritatea bancilor inca platesc dobanzile la depozite mai mari decat dobanda de politica monetara, stabilita de Banca Nationala a Romaniei la nivelul de 7%, insa exista si unele care au redus dobanzile chiar si cu 3 puncte procentuale sub acest nivel.

Bancpost plateste cea mai mica dobanda din piata la depozitele Prim, in lei, mai exact de 4%, in conditiile in care rata anuala a inflatiei a fost in februarie de 4,49%, deci rata reala de dobanda este negativa.

BCR, cea mai mare banca de pe piata, plateste la depozitele in lei cu scadenta la 3 luni dobanzi ce situate intre 4,85% si 7,3% pe an, in timp ce la BRD, al doilea jucator dupa valoarea activelor gestionate, ofera castiguri de 5,45%, 5,7% sau 7,5%, in functie de depozitul ales.

Economistii si bancherii sustin ca Banca Nationala va continua sa reduca dobanda de politica monetara pentru a incuraja creditarea, dar acest lucru va conduce, inevitabil, si la reducerea dobanzilor platite la depozite.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri