Guvernul a abilitat Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor sa modifice ordinea in care sunt emise titlurile de plata aferente despagubirilor si/sau de conversie in actiuni la Fondul Proprietatea, in cazuri motivate prin "distorsionarea" pietei si scaderea pretului de tranzactionare, informeaza Mediafax.

Mandatul de a schimba ordinea de emitere a acestor titluri a fost acordat printr-o hotarare aprobata in sedinta de miercuri, care completeaza normele in vigoare.

Legea actuala stabileste ca, in vederea acordarii despagubirilor banesti si/sau in actiuni, Directia pentru acordarea despagubirilor in numerar din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) emite titlurile de plata si, respectiv, de conversie in ordinea inregistrarii cererilor primite din partea persoanelor indreptatite la despagubiri.

Exceptii nu erau acceptate decat in cazuri considerate exceptionale si temeinic motivate, precum cele medicale si sociale.

Printr-o hotarare adoptata in ultima sedinta, Guvernul a decis insa sa extinda categoria exceptiilor, prin luarea in calcul si a situatiilor care pot "distorsiona" piata si scadea pretul de tranzactionare al actiunilor.

ANRP a fost astfel autorizata sa emita cu prioritate titluri de plata si/sau titluri de conversie si in cazuri motivate prin "distorsionarea pietei in ceea ce priveste tranzactionarea actiunilor Fondului Proprietatea, prin scaderea pretului de piata al acestora, de natura a pune in pericol procesul de despagubire".

Teoretic, incepand de luni, 2 mai, ANRP a reluat procesul de conversie in actiuni FP a titlurilor de despagubire dupa aproape patru luni de pauza. Practic insa, pana in prezent, ANRP nu a emis niciun titlu de conversie.

Bursa a scazut, joi, cu 1,79% la deschiderea sedintei, influentata in principal de actiunile FP, care au cazut cu 5,98% si au atins cel mai redus nivel de la listare, deoarece incepand de joi cumparatorii acestor titluri nu mai pot incasa dividendele aferente anului trecut.

Actiunile Fondului Proprietatea au scazut la 0,503 lei, iar dividendul net este de aproape 0,027 lei/titlu.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Cat ar fi castigat proprietarii daca nu vindeau actiunile bisnitarilor