Profitul net cumulat al companiilor listate pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-a dublat in primul trimestru din acest an, pana 1,99 miliarde lei (484 milioane euro). Rezultatele financiare confirma iesirea tehnica din recesiune anuntata saptamana trecuta de INS, cand s-a raportat o crestere a Produsului Intern Brut al Romaniei cu 0,6%.

Rezultate T1 2011

Revenirea a fost vizibila si la nivelul cifrelor de afaceri, per total acestea urcand cu 26,4%, arata o analiza wall-street.ro in care au fost luate in calcul cele 70 de companii tranzactionate in piata principala a BVB.

De remarcat numarul foarte mare de firme care au avut o dinamica pozitiva a profitului net, 47 dintre acestea inregistrand rezultate mai bune decat in primele trei luni din 2010. Dintre acestea, 19 au reusit sa revina pe profit sau sa isi reduca pierderile.

“Datele confirma ca am incheiat un T1 bun atat la nivel macro, cat si din perspectiva companiilor. Variatia poate parea mare dar trebuie sa avem in vedere ca s-a pornit de la o baza mica formata in perioada de criza. Investitorii ar trebui sa fie de acum mai selectivi in functie de rezultatele fiecarei companii in parte, iar pariurile ar trebui sa mearga si pe companiile din zona a doua de vizibilitate, care in anumite cazuri au inregistrat cifre interesante”, spune Mihai Caruntu, seful departamentului de analiza pe piata de capital din cadrul BCR.

Topul castigurilor si al pierderilor

Petrom este in continuare cea mai profitabila companie de pe Bursa, dupa ce in T1 realizat un castig net de 841 milioane lei. Rompetrol Rafinare (RRC) s-a aflat pe locul doi in top, cu un profit de 372 milioane lei.

Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) se afla pe urmatoarele doua pozitii, cu profituri de 195 milioane lei, respectiv 160 milioane lei. Transportatorul national de energie electrica si-a triplat rezultatul net pe fondul cresterii tarifelor precum si datorita exporturilor mai mari. In schimb, BRD si-a redus castigul trimestrial cu 38,7%, pana la 122 milioane lei.

Rezultatele au fost calculate potrivit standardelor contabile romanesti (RAS).

“O evolutie pozitiva era de asteptat, dar raportarile au fost mai bune decat se anticipa. Singurul segment pe care eram pesimist si in cazul caruia ma asteptam la rezultate nefavorabile era cel financiar. Nu am niciun motiv care sa ma faca sa astept un declin pe parcursul urmatoarelor trimestre. Perspectivele raman pozitive pentru acest an”, a declarat Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta in investitii KTD Invest.

Brokerii spun ca si cresterea inflatiei a avut un rol important de jucat in marirea afacerilor si a profitabilitatii companiilor.

“In general inflatia stimuleaza vanzarile pe companii si omoara puterea de cumparare a consumatorului. Companiile se misca bine pe o economie inflationista deoarece cresterile de pret sunt incorporate in toata activitatea si toate produsele, iar apoi se reflecta in marja de profit. Din punctul meu de vedere, rezultatele pe T1 vin sa confirme aceasta teorie. Sectorul energetic s-a detasat ca performante dupa ce a beneficiat de o crestere a preturilor, in vreme ce sectorul de consum a ramas usor in urma”, a declarat Adi Lupsan, director general adjunct in cadrul firmei de brokeraj Intercapital Invest.

La capitolul pierderi, pe primul loc s-a aflat Banca Comerciala Carpatica (BCC) cu un minus in contabilitate de 13,5 milioane lei. Chiar si asa insa, rezultatele bancii au fost in revenire puternica daca ar fi sa le comparam cu cele din T1 2010, cand pierderea a fost de 57,4 milioane lei. Producatorul de otel Mechel Targoviste (COS) ocupa urmatoarea pozitie, cu pierderi nete de 12,6 milioane lei in primul trimestru.

Bursa a refuzat sa reactioneze la datele financiare

In ciuda unei profitabilitati per ansamblu mai buna a companiilor, efectele pe BVB s-au lasat asteptate, saptamana trecuta de exemplu piata scazand cu 1%.

“Daca privim la rece lucurile, in momentul de fata nu exista niciun efect al acestor rezultate pe Bursa. Totusi, vorbim de o piata care din perspectiva raportarilor la T1 este si mai ieftina acum decat in urma cu cateva saptamani asa ca ne putem astepta oricand la initierea unui trend ascendent mai viguros. Personal as miza pe inceputul verii”, spune Lupsan.

Si analistii BCR se declara optimisti atat in ceea ce priveste rezultatele viitoare ale companiilor, cat si in privinta evolutiei BVB din acest an.

“Pentru 2010 noi consideram sustenabil un avans al Bursei de 10-15%, fata de nivelurile actuale. Pe langa perspectivele bune ale companiilor, o revenire la normal si a parametrilor de creditare ar confirma ideea continuarii trendului ascendent”, considera Mihai Caruntu.

Principalii indici ai Bursei de la Bucuresti au inregistrat cresteri semnificative in primul trimestru. BET, indicele celor mai lichide zece titluri a urcat cu 12,5%, in vreme ce BET-FI, indicele SIF-urilor a castigat 22,2%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri