Studiul a urmarit evolutia primelor 40 de companii listate la Bursa de Valori Bucuresti si a primelor 10 companii listate la RASDAQ dupa o metodologie care include patru indicatori principali: rentabilitatea reala a capitalului, rentabilitatea capitalului propriu, indicatorul combinat de crestere si randamentul actiunilor.

“In anul 2010, pentru prima oara de la inceputul crizei economice, majoritatea companiilor incluse in studiul nostru au consemnat o imbunatatire la nivelul principalilor indicatori financiari: vanzarile agregate au crescut cu +11.8% fata de 2009, in timp ce profitul agregat (EBIT) a crescut cu +180% fata de 2009, consemnand primul an de crestere de dupa 2006”, mentioneaza, in cadrul raportului, Adrian Comaneci, Senior Project Manager Contrast Management-Consulting.

Un numar de sase companii aflate in topul din 2009 nu au mai intrat in topul din 2010 deoarece fie nu s-au incadrat in primele 50 de companii dupa cifra de afaceri, fie nu au indeplinit criteriul de lichiditate bursiera.


Liderul clasamentului, Azomures, cu o urcare de 31 de pozitii fata de 2009, a obtinut o crestere de 62% a cifrei de afaceri fata de anul precedent (atingand in 2010 1,2 mld RON) si o rentabilitate ridicata a capitalului (31%). O parte dintre factorii care au contribuit la aceste performante au fost cresterea productiei cu 35,67%, dezvoltarea unei politici de pret flexibile precum si adaptarea politicii de pret la cererea mondiala pe anumite segmente (ingrasaminte pe baza de azot).

Citeste si:

Ropharma, ocupanta locului doi in in topul celor mai performante companii listate la BVB, a mizat, printre alte decizii strategice, pe schimbarea mixului de vanzari pentru a obtine o crestere de 22% a cifrei de afacei fata de 2009. Cu o cifra de afaceri neta de aproape 352 mil. RON, Ropharma s-a situat cu 1,3% fata de nivelul cresterii pietei farmaceutice de retail. Cresterea cu 35% a vanzarilor prin farmaciile proprii Ropharma a condus la realizarea a 74% din veniturile din vanzari din comertul cu amanuntul.

Electroarges a reusit aproape sa isi tripleze profitul (o crestere de 2,8 ori) in doar un an, la aceste performante contribuind cresterea exporturilor cu 43% si un proces intern de restructurare.

La nivel sectorial, evolutia cea mai solida a cunoscut-o segmentul farmaceutic, cu un indicator combinat de crestere a cifrei de afaceri si a activelor de +8,5% si o rentabilitate reala a capitalului pozitiva la valoarea de +0.2%. In 2010, sectorul farmaceutic a inregistrat o crestere de 19,56% ca valoare in EUR, ajungand la o valoare totala de 2,286 mld EUR.

Sursa tabel:
Contrast Management-Consulting