Azomures si Ropharma sunt companiile listate pe Bursa de la Bucuresti care au creat cea mai mare valoare pentru actionari in 2010, potrivit studiului “Contrast TOP 50 cele mai Performante Companii Listate la BVB”, realizat de compania de consultanta Contrast Management-Consulting.
Studiul a urmarit evolutia primelor 40 de companii listate la Bursa de Valori Bucuresti si a primelor 10 companii listate la RASDAQ dupa o metodologie care include patru indicatori principali: rentabilitatea reala a capitalului, rentabilitatea capitalului propriu, indicatorul combinat de crestere si randamentul actiunilor.

“In anul 2010, pentru prima oara de la inceputul crizei economice, majoritatea companiilor incluse in studiul nostru au consemnat o imbunatatire la nivelul principalilor indicatori financiari: vanzarile agregate au crescut cu +11.8% fata de 2009, in timp ce profitul agregat (EBIT) a crescut cu +180% fata de 2009, consemnand primul an de crestere de dupa 2006”, mentioneaza, in cadrul raportului, Adrian Comaneci, Senior Project Manager Contrast Management-Consulting.

Un numar de sase companii aflate in topul din 2009 nu au mai intrat in topul din 2010 deoarece fie nu s-au incadrat in primele 50 de companii dupa cifra de afaceri, fie nu au indeplinit criteriul de lichiditate bursiera.


Liderul clasamentului, Azomures, cu o urcare de 31 de pozitii fata de 2009, a obtinut o crestere de 62% a cifrei de afaceri fata de anul precedent (atingand in 2010 1,2 mld RON) si o rentabilitate ridicata a capitalului (31%). O parte dintre factorii care au contribuit la aceste performante au fost cresterea productiei cu 35,67%, dezvoltarea unei politici de pret flexibile precum si adaptarea politicii de pret la cererea mondiala pe anumite segmente (ingrasaminte pe baza de azot).

Ropharma, ocupanta locului doi in in topul celor mai performante companii listate la BVB, a mizat, printre alte decizii strategice, pe schimbarea mixului de vanzari pentru a obtine o crestere de 22% a cifrei de afacei fata de 2009. Cu o cifra de afaceri neta de aproape 352 mil. RON, Ropharma s-a situat cu 1,3% fata de nivelul cresterii pietei farmaceutice de retail. Cresterea cu 35% a vanzarilor prin farmaciile proprii Ropharma a condus la realizarea a 74% din veniturile din vanzari din comertul cu amanuntul.

Electroarges a reusit aproape sa isi tripleze profitul (o crestere de 2,8 ori) in doar un an, la aceste performante contribuind cresterea exporturilor cu 43% si un proces intern de restructurare.

La nivel sectorial, evolutia cea mai solida a cunoscut-o segmentul farmaceutic, cu un indicator combinat de crestere a cifrei de afaceri si a activelor de +8,5% si o rentabilitate reala a capitalului pozitiva la valoarea de +0.2%. In 2010, sectorul farmaceutic a inregistrat o crestere de 19,56% ca valoare in EUR, ajungand la o valoare totala de 2,286 mld EUR.

Sursa tabel:
Contrast Management-Consulting

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri