Erste Group Bank AG (Erste Group) anunta incheierea unui acord de principiu cu patru dintre cei cinci actionari minoritari la Banca Comerciala Romana (BCR) – SIF Banat Crisana, SIF Transilvania, SIF Munteania si SIF Oltenia (SIF-uri participante) – prin care va achizitiona o participatie de 24,12% din BCR. Prin acest acord, cele patru SIF-uri renunta la dreptul de a solicita listarea BCR si de a incasa dividende speciale.
Dupa finalizarea proceselor de aprobare de la SIF-urile participante, achizitia va fi executata printr-o serie de tranzactii.

Erste mentioneaza in comunicat ca SIF Moldova poate subscrie la acelasi acord, in cazul in care opteaza pentru acest lucru.

Termenii financiari ai acordului implica actiuni Erste la schimb pentru maxim 2,06 miliarde actiuni BCR, la un raport de 1:127,9583, cash pentru maxim 424 milioane actiuni BCR la pretul de 1,03 lei/actiune si cash pentru maxim 133 milioane actiuni emise în 2011 in schimbul dividendelor pentru anul 2010, cu valoarea nominala de 0,1 lei.

“Erste Group acorda SIF-urilor participante optiunea de a vinde actiunile care nu sunt tranzactionate in 2011, in aceleasi conditii ca si in oferta curenta (Put option). Aceasta optiune este valabila in 2012 si 2013. La finalul tranzactiei, participatia Erste Group la BCR va creste la 93,52%”, se mai arata in comunicat.


Dat fiind pretul mediu din ultima luna al unei actiuni Erste Group (25,69 EURO), valoarea BCR in cadrul tranzactiei reflecta un multiplu al capitalurilor proprii (pret/valoare contabila) de x1,26, in linie cu estimarile pietei pentru bancile romanesti si din Euroopa Centrala si de Est. Conform RAS, multiplu este de 1,86.

Banca independenta de investitii Rothschild confirma obiectivitatea conditiilor financiare ale tranzactiei.

Valoarea totala a tranzactiei se ridica la 435,0 mil. euroo (avand in vedere valoarea medie a unei actiuni Erste Group in ultima luna, 25,69 euro, valoarea tranzactiei este 519,7 mil. euro). Contributia in numerar va fi finantata din profitul reportat la Grupului, in timp ce schimbul de actiuni va fi finantat prin emiterea a maximum 16.102.267 actiuni noi pe parcursul tranzactiei, utilizand capital autorizat existent.

“Strategia noastra a fost intotdeauna sa detinem maximum posibil in filialele noastre si suntem bucurosi sa avem acum aceasta posibilitate si la BCR. In pofida perioadei dificile traversate, Erste Group, ca si investitor strategic, are o viziune pe termen lung si isi mentine increderea si angajamentul fata de Romania,” a declarat Manfred Wimmer, Chief Financial Officer, Erste Group.

Acordul prevede ca SIF-urile participante renunta la dreptul de a solicita listarea BCR, precum si la dreptul de a incasa dividende speciale.

La finalul tranzactiei, fiecare SIF participant va detine maximum 1,0% in Erste Group. Participatiile SIF-urilor in cadrul Erste Group sunt supuse unei perioade minime de detinere – fiecare SIF participant poate tranzactiona maximum 25% din actiunile Erste Group imediat dupa achizitionare, si la fel pe parcursul urmatoarelor intervale de 6 luni, 12 luni si respectiv 18 luni din momentul achizitiei.

Aditional tranzactiei cu SIF-urile participante, Erste Group va continua sa faca anual oferte de cumparare separate actionarilor BCR (0,48%) care au dobandit actiuni rezultate din programul de oferta de actiuni adresat salariatilor, folosind acelasi principiu de calcul ca si in 2010.

Tranzactia nu modifica fondul comercial al Erste Group. De asemenea, deoarece componenta principala a tranzactiei consta in schimbul de actiuni, impactul negativ asupra capitalurilor proprii Erste Group este de maximum 0,1% datorita emiterii de noi actiuni.

In octombrie 2006, Erste Group a finalizat achizitia unei participatii de 61,9% de la AVAS (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului), de la BERD si de la IFC. In noiembrie 2006, Erste a mai achizitionat o participatie de 7,2% in BCR, printr-o oferta facuta angajatilor BCR. SIF-urile detin impreuna o participatie de 30,12% la BCR (SIF Banat Crisana, SIF Moldova, SIF Transilvania, SIF Muntenia – fiecare 6,0% iar SIF Oltenia – 6,12%).Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri