Privatizarea complexului energetic Oltenia a fost luata in calcul si la inceputul acestui an in discutiile cu Fondul Monetar International (FMI), dar premierul Victor Ponta a anuntat atunci ca nu se pune problema privatizarii majoritare a Complexului Energetic Oltenia, pentru ca este pe profit, are management privat si a semnat o investitie de un miliard de dolari la Rovinari, el aratand ca doar 15% dintre actiuni vor fi listate pe bursa.

Lansarea ofertei publice pentru pachetul de 15% are ca termen sfarsitul lunii octombrie, potrivit Mediafax.

Scrisoarea de intentie datata 10 iunie, transmisa in aceasta saptamana de Guvern catre Fondul Monetar International releva insa ca Guvernul isi va "reevalua pasii viitori" in ceea ce priveste varianta inclusiv a privatizarii.

"Noul complex energetic Oltenia joaca un rol esential in securitatea energetica a Romaniei. Am semnat un contract cu un consultant de tranzactie la lunii mai 2013 (actiune prealabila) pentru o IPO (oferta publica primara-n.r.) de 15 procente din capitalul social pana la finele lunii octombrie 2013. Avand in vedere investitiile de mari proportii de care are nevoie complexul Oltenia, vom reevalua pasii viitori referitori la sporirea implicarii sectorului privat prin parteneriate mixte sau prin privatizarea majoritara catre un investitor strategic", se arata in document.

Complexului Energetic Oltenia a fost infiintat anul trecut prin fuziunea complexelor energetice Craiova, Rovinari si Turceni cu Societatea Nationala a Lignitului Oltenia.

Citeste si:

Ministerul Economiei detine 77,17% din companie, Termoelectrica - 0,84%, iar Societatea Comerciala pentru Inchiderea si Conservarea Minelor are o participatie de 0,44%.

Singurul actionar privat al producatorului de electricitate este Fondul Proprietatea, cu o detinere de 21,53% din actiuni.

Producatorul de energie are programate in perioada 2013-2018 investitii de 1,2 miliarde de euro pentru constructia unui grup nou de productie a electricitatii.

Compania are un deficit 396 milioane de euro pentru finantarea investitiilor, din care in prima faza, respectiv 2013-2014, are nevoie de aproximativ 150 milioane de euro.