Bursa de la Bucuresti a crescut usor, cu 0,47%, intr-o piata unde rulajele au continuat sa fie reduse in cazul celor mai multe actiuni, deal-urile au asigurat aproape 40% din lichiditatea totala, iar pretul principalelor actiuni ar putea sa mai creasca, scrie Mediafax.

Indicele BET a incheiat sedinta de vineri in crestere cu 0,43%, iar indicele BET-FI s-a plasat cu 0,28% peste nivelul de joi.

In acelasi timp, indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a urcat cu 0,4%.

Indicele extins BET-XT a crescut cu 0,28%, in timp ce indicele extins BET-BK a avansat cu 0,34%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

La inchiderea sedintei de vineri, pe piata principala, tranzactii de peste 100.000 de lei inregistrau actiuni emise de doar 13 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB si la sectiunea titlurilor internationale.

Lichiditatea pietei, de 36,73 milioane lei (8,28 milioane euro), a fost sub cea de joi, de 49,82 milioane lei ( 11,25 milioane euro). Aproape 40% din rulajul de vineri a fost asigurata de deal-uri cu actiunile FP (9,58 milioane lei), BRD (3 milioane lei) si Banca Transilvania (1,95 milioane lei).

Pe piata principala, cele mai tranzactionate au fost actiunile Fondului Proprietatea, cu un rulaj de 9,66 milioane lei, si Erste Bank, cu schimburi de 5,19 milioane lei. Pretul titlurilor FP a crescut cu 1,23%, la 0,659 lei, iar actiunile Erste Bank au urcat cu 1,5%, la 105,05 lei pe unitate.
Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 80.000 lei, fata de 98.000 de lei in sedinta precedenta.

"Pietele de actiuni beneficiaza in general de un flux de stiri favorabile in ultima perioada, iar motorul acestor cresteri este reprezentat de piata de actiuni americana, in acest sens cotatiile fiind sustinute de ultimele stiri favorabile privind dinamica pietei muncii si a productiei industriale, care confirma ca economia americana parcurge un proces de recuperare sustenabila", a declarat seful Departamentului de cercetare piete de capital al BCR, Mihai Iulian Caruntu.

Analistul BCR considera ca pietele europene se vor decupla intr-o masura substantiala de cea americana, dat fiind faptul ca fundamentele sunt inca slabe, in pofida unor vesti ceva mai bune si a unor declaratii mai optimiste in ultima saptamana.

"Cum somajul in Franta, Italia si Spania nu s-a stabilizat, fiind la cote maxime, este greu de crezut ca mediul economic in zona euro va sustine pietele europene de actiuni in a doua jumatate a anului", a spus Caruntu.

In ceea ce priveste bursa de la Bucuresti, Caruntu crede ca pretul principalelor actiuni ar putea sa mai creasca.

"Este de remarcat ca pe bursa de la Bucuresti se constituie treptat un segment consistent de societati din categoria a doua de vizibilitate, care ar oferi argumente pentru expunere pe termen mediu si lung, in functie de alegerea momentului investitiei. Faptul ca fondurile de pensii locale au intrat ca actionari minoritari in astfel de companii de dimensiune medie (precum Compa, Vrancart, Ropharma) reprezinta o dezvoltare calitativa importanta a pietei noastre de actiuni, asa mica si relativ izolata cum pare sa fie ea. Una peste alta, cred ca firmele cu profituri stabile, pe un trend ascendent si cu o polica clara de dividende sunt cele mai potrivite optiuni in prezent", a conchis analistul.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Trei luni consecutive de crestere si bursa e la un pas de bull market