După ce o parte importantă a industriei alimentare a fost penalizată cu o aşa-zisă taxă pe zahăr, mascată printr-o mărire a cotei de TVA de la 9% la 19%, aplicată de la 1 ianuarie 2024, acum un nou element ar putea duce la o creștere și mai mare a prețului ciocolatei, un produs care este consumat de numeroși români.

Este vorba despre fenomenul meteorologic El Nino, care se produce in zona tropicală, sudică, a Oceanului Pacific, din cauza încălzirii la suprafață a apelor oceanului și a deplasării acestora dinspre partea vestică spre partea estică (spre vestul Americii de Sud), generând pe litoral secete, furtuni și inundații.

Acest fenomen, care a început deja să creeze probleme în Africa de Vest, în special în Ghana, unde există numeroase plantații de cacao, a crescut deja foarte mult cotația acestei materii prime la bursa de la New York, după cum arată BBC.

Astfel, tona de cacao a atins săptămâna trecută un nou record de 5.874 de dolari pe tonă, pentru a încheia şedinţa la 5.805 dolari pe tonă.

De la începutul anului trecut şi până în prezent, de altfel, costul materiei prime care stă la baza producției de ciocolată s-a dublat, după cum arată aceeași sursă, lucru care îi pune în dificultate nu doar pe consumatori, ci și pe marii producătorii de ciocolată.

"Creșterile istorice de prețuri la cacao este de așteptat să limiteze veniturile companiei anul acesta", a arătat de altfel, în acest sens, unul dintre cei mai mari producători de ciocolată din lume, Hershey.

În același timp, și compania Mondelez, producătorul ciocolatei Cadbury, a arătat spre costurile tot mai mari ale ingredientelor ca fiind principala problemă pe care urmează s-o întâmpine anul acesta, CFO-ul Mondelez arătând în sensul acesta că afacerea a văzut deja creșteri semnificative atât în ce privește zahărul, cât și pulberea obținută din boabele de cacao.

Pe de altă parte, după cum arată Agerpres, citând informații Reuters, fenomenul meteorologic El Nino se diminuează în prezent, în vreme ce modelul meteorologic La Nina, care urmează de regulă după evenimente puternice EL Nino, ar urma să se dezvolte în a doua jumătate a anului 2024.

Modelul meteorologic La Nina este caracterizat prin temperaturi neobişnuit de scăzute în Oceanul Pacific.

"Este probabil ca La Nina să afecteze producţia de grâu şi porumb în SUA, precum şi pe cele de soia şi porumb în America Latină, inclusiv în Brazilia", a declarat Sabrin Chowdhury, directoarea departamentului de mărfuri din cadrul companiei BMI Research, conform aceleiași surse.

Sursa foto: Shutterstock / iprachenko

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri