Oficialii companiei Franklin Templeton, administratorul Fondul Proprietatea (FP), pot rasufla usurati dupa ce actionarii le-au prelungit contractul pe inca doi ani. Cel mai probabil insa noul contract va avea si o serie de criterii stricte de performanta care nu vor fi tocmai pe placul managerilor.

Americanii de la Elliott Associates, cel mai mare actionar al Fondului Proprietatea, au recomandat in Adunarea Actionarilor de vineri doua criterii de performante care sa fie impuse administratorului: mentinerea unui discount fata de valoarea unitara a activului net (VUAN) de cel mult 15% in maxim doua treimi dintre sedintele de tranzactionare din perioada 1 octombrie 2014 -30 iunie 2015, precum si cresterea activului net ajustat pana la expirarea noului mandat al Franklin Templeton (iunie 2015). In prezent, titlurile FP se tranzactioneaza la un discount fata de VUAN de aproximativ 30%.

Forma finala a conditiilor va fi negociata in perioada urmatoare, dupa stabilirea acestora urmand sa fie semnat noul contract.

"Sigur ca este o presiune asupra administratorului de fond cand ajungi la anumite criterii de pret; este o problema pentru ca nu administratorul stabileste pretul de pe bursa, ci piata in sine. Noi putem sa influentam doar valoarea activelor nete. As spune ca este irational sa te astepti ca un manager de fond sa promita un anumit pret al actiunilor fondului intr-o anumita zi", a declarat Mark Mobius (foto), presedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group.
Intrebat daca in aceste conditii isi va pune semnatura pe un nou contract de administrare care sa includa conditii precum cele propuse astazi de Elliott, Mobius nu a facut nicio declaratie, in locul sau raspunzand Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea si de asemenea reprezentant al Franklin Templeton.

"Criteriile de performanta inca se negociaza. Nu putem face declaratii acum. Cand contractul va fi gata vom face publice aceste criterii", a spus Konieczny.
Majoritatea covarsitoare a actionarilor prezenti la AGA FP de vineri au votat prelungirea mandatului Franklin Templeton. Noul mandat va avea insa doar doi ani, fata de patru ani - cat a fost propunerea initiala a administratorului.

"Noi vedem situatia ca o prelungire a mandatului, nu ca o reducere a mandatului, asadar decizia actionarilor de astazi este una pozitiva", a mentionat Greg Konieczny.

"Vrem sa facem o reevaluare a lor (n.red. Franklin Templeton) inainte de septembrie 2015, sper sa intruneasca aceaste criterii de performanta si vom fi foarte multumiti, pretul actiunilor va fi mai sus (...) Daca nu o fac, ne pot explica ce s-a intamplat, daca au fost factori externi sau o lipsa de performanta din partea lor, si vom decide. Ne intalnim si votam in 2015. Este cea mai buna metoda de a motiva si stimula Franklin Templeton. Stim ca munca lor este dificila, ii putem ajuta in multe feluri, cu idei diferite pe care le putem da, ii asistam in 23 de procese in care am intervenit ca vocea unui actionar. Dar ne asteptam la performante de la ei si nu vrem sa le dam un mandat de patru ani fara conditii", a declarat in cadrul AGA Iain Gunn, reprezentat al Elliot, citat de Mediafax.

AGA pentru reducerea capitalului si distribuirea banilor catre actionari, in ianuarie 2015

Actionarii au mai votat in proportie de peste 90% pentru reducerea capitalului social si distribuirea banilor rezultati (677 milioane lei) catre actionari, insa decizia nu a putut sa fie aprobata deoarece Adunarea Generala Extraordinara (AGEA) a avut un cvorum de 45,8%, fata de minimul de 50%.

Votul a avut loc doar pentru a se putea mentiona in procesul verbal al Adunarii ca actionarii au sustinut in proportie covarsitoare reducerea capitalului social prin miscorarea valorii nominale a actiunilor de la 1 leu la 0,95 lei.

O noua AGA pe aceasta tema va fi organizata cel mai probabil in luna ianuarie 2015, oficialii Templeton afirmand ca vor face toate demersurile necesare pentru atingerea cvorumului necesar.

Tot in AGA de vineri a fost aprobat un nou program de rascumpare de actiuni, prin care va fi achizitionat 10% din capitalul Fondului. Pretul de cumparare va fi cuprins intre 0,2 si 1,5 lei/actiune.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri