Bursa a incheiat sedinta in stagnare, intr-o piata unde investitorii au vizat in principal actiunile lichide precum Fondul Proprietatea (FP), Transgaz (TGN), Romgaz (SNG), OMV Petrom (SNP), BRD (BRD) si Banca Transilvania (TLV), care au asigurat aproape 90% din rulaj.

Piata a fluctuat usor inca din primele minute, insa atentia investitorilor a fost indreptata doar spre cateva actiuni de regula lichide. Rulaje de peste 500.000 de lei au inregistrat actiunile emise de 10 din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.

"In principiu, este un mix de factori care determina aceasta situatie. Se asteapta decizia Fed, cat si finalul de an si, in plus, nu mai sunt de facut multe ajustari ale portofoliilor pe final de an. Probabil ca pana la inceputul anului urmator, nu vom vedea o crestere majora a volumelor. Cred ca o sa mai vedem ceva volum pe Transgaz, Romgaz, acolo unde au fost recent oferte/ABB (vanzare prin oferta accelerata - n.r.)", a afirmat un broker citat de Mediafax.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat sedinta in crestere cu 0,23%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,12% sub sesiunea anterioara.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri si al actiunilor Fondului Proprietatea, a ramas la nivelul de vineri.

Bittnet, evaluata pe AeRO cu...
Citeste si: Bittnet, evaluata pe AeRO cu 18% peste pretul platit de Carpathia

Indicele extins BET-XT a crescut cu 0,18%, iar indicele extins BET-BK s-a situat cu 0,2% peste inchiderea de vineri.

Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de actiuni in functie de lichiditate, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 51,1 milioane lei (11,4 milioane euro), cu 17% peste rulajul de vineri, de 43,8 milioane lei (9,8 milioane euro). Aproape 90% din lichiditatea pietei au reprezentat transferuri cu actiunile Fondului Proprietatea (18,6 milioane lei), Transgaz (8,9 milioane lei, din care cinci deal-uri de 5,2 milioane lei), Romgaz (6,6 milioane lei, inclusiv un deal de 1,7 milioane lei), BRD (3,9 milioane lei, inclusiv 3 deal-uri de 2,3 milioane lei), OMV Petrom (3,1 milioane lei, din care un deal de 1,8 milioane lei) si Banca Transilvania (3 milioane lei, inclusiv un deal de 760.000 de lei).

Actiunile FP au scazut foarte usor, cu 0,12%, la 0,849 lei, iar titlurile Transgaz au avansat cu 0,55%, la 184 lei.

Banca Transilvania bate un...
Citeste si: Banca Transilvania bate un nou record pe Bursa

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 812.000 de lei, fata de 207.000 de lei in sedinta de vineri.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 1,7%, iar majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est avansau cu 0,15% - 1,9%, investitorii asteptand sedinta de politica monetara a Fed programata pentru marti si miercuri.
Pietele au fost afectate in aceasta luna de asteptarile investitorilor ca Rezerva Federala va reduce curand programul de achizitii de obligatiuni, datorita imbunatatirii conditiilor de pe piata muncii din SUA. Lichiditatile foarte mari introduse astfel in sistemul financiar au sustinut pietele de capital la nivel global in ultimii ani.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Autoritatea Financiara britanica a aprobat prospectul listarii FP