Bursa de la Bucuresti a crescut cu numai 0,19% in sesiunea de vineri, intr-o piata cu rulaje reduse, lichiditatea fiind sustinuta in proportie de o treime de tranzactii negociate cu actiuni BRD (BRD).

Titlurile BRD au consemnat un rulaj de 13,89 milioane lei, din care 10 deal-uri de 13,66 milioane lei, informeaza Mediafax.

Tranzactiile negociate cu actiunile BRD au asigurat aproape 34% din lichiditatea pietei, de 39,41 milioane lei (8,7 milioane euro). Rulajul pietei este cu 29% peste cel din sedinta precedenta, de 30,5 milioane lei (6,7 milioane euro).

Ultimul transfer cu actiunile BRD a fost realizate la 9,1 lei, cu 1,57% sub inchiderea de joi, iar pe piata principala pretul a scazut cu 1,03%, la 9,15 lei. Cele mai tranzactionate in piata principala au fost actiunile Fondul Proprietatea si Romgaz, cu transferuri de 5,55 milioane lei si, respectiv, de 2,91 milioane lei.

Rulaje de peste 1 milion de lei au mai inregistrat actiunile OMV Petrom (2,64 milioane lei), Banca Transilvania (2,28 milioane lei), BVB (1,43 milioane lei), Nuclearelectrica (1,28 milioane lei) si SIF Transilvania (1,22 milioane lei).

Citeste si:
Bittnet, evaluata pe AeRO cu 18% peste pretul platit de Carpathia
Bittnet, evaluata pe AeRO cu...

"Sedinta de tranzactionare a inceput destul de timid, investitorii manifestandu-si precautia inainte de publicarea rezulatelor financiare aferente anului 2013. In plus, nu au aparut informatii noi cu privire la posibilitatea ca un SIF sa poata cumpara actiuni la un alt SIF. Investitorii au acumulat actiuni inca de la inceputul anului, ei asteptand un moment proprice (stiri, date financiare concrete) pentru a putea marca profiturile. Probabil ca odata cu aparitia unor astfel de evenimente vor creste si volumele tranzactionate", a declarat directorul de operatiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,31%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,26% peste inchiderea de joi.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 1,05%. Indicele extins BET-XT a urcat cu 0,51%, iar indicele extins BET-BK a crescut cu 0,76%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste, SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Citeste si:
Banca Transilvania bate un nou record pe Bursa
Banca Transilvania bate un...

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,25%. In schimb, actiunile de pe Wall Street au inceput tranzactiile de vineri in scadere usoara, influentate de evolutia negativa a titlurilor Intel si United Parcel Service (UPS), investitorii analizand si rezultatele raportate de Morgan Stanley si General Electric.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Dezastru pe Bursa: Site-ul BVB s-a inchis. BET-FI -10%; BET -8%