Actionarii Raiffeisen Romania au aprobat un imprumut de cel mult 500 mil. lei printr-o emisiune de obligatiuni care ar putea sa fie listata si pe bursa din Romania. Anuntul vine dupa ce si nemtii de la Procredit Bank au aprobat vineri o emisiune de obligatiuni in valoare de 100 mil. lei care sa fie listata pe Bursa de Valori Bucuresti.

Lansarea emisiunii Raiffeisen a fost aprobata intr-o AGA derulata la finalul saptamanii trecute, potrivit deciziei AGA publicate vineri pe site-ul bancii. Detaliile ofertei vor fi stabilite de Directoratul Raiffeisen, iar obligatiunile ar putea fi listate la bursa din Romania sau pe o piata externa, informeaza Mediafax.

Raiffeisen Bank Romania a atras 225 milioane de lei (51 milioane euro) in luna iulie a anului trecut, prin vanzarea de obligatiuni cu maturitate la trei ani si cu dobanda fixa de 5,5% pe an, printr-un plasament privat adresat investitorilor care cumpara fiecare titluri de cel putin echivalentul in lei a 100.000 de euro.

Raiffeisen a raportat pentru anul trecut un profit net de 458 milioane lei, in crestere cu 17% comparativ cu rezultatul din 2012, cand a obtinut un castig de 393 milioane lei. Conducerea bancii a propus actionarilor distribuirea de dividende in valoare cumulata de 264 milioane lei, suma reprezentand aproape 60% din profitul net realizat anul trecut si, totodata, similara celei distribuita anul trecut din profitul obtinut in 2012. Valoarea dividendului va fi de 0,022 lei/actiune.

Principalul actionar al bancii este grupul austriac Raiffeisen Bank International, care detine 99,49% din actiuni.

Citeste si:
Actiunile Bancii Transilvania, cele mai lichide titluri saptamana asta
Actiunile Bancii...

Valoarea activelor totale ale Raiffeisen Bank a crescut cu 11%, de la 5,31 miliarde euro la sfarsitul anului 2012 la 5,92 miliarde euro in decembrie anul trecut. Banca a acordat credite noi in valoare de 1,2 miliarde de euro in 2013, majoritatea fiind destinate companiilor. Numarul de sucursale ale bancii a crescut in Romania anul trecut, la 530 de unitati fata de 527 unitati cu un an in urma, in timp ce numarul de angajati a scazut de la 5.486 la 5.308.

Grupul Raiffeisen este prezent in Romania prin Raiffeisen Leasing, Raiffeisen Capital & Investment, Raiffeisen Asset Management, Raiffeisen Investment Romania, Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Raiffeisen Bank.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cati bani vor pune pe masa companiile de pe bursa in 2020