Banca Centrala Europeana (BCE) a coborat joi dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 0,05%, de la 0,15% anterior, si a redus rata la depozitele constituite de banci de la -0,1% la -0,2%, pentru a incuraja bancile sa plaseze banii in noi imprumuturi, in loc sa ii tina in conturile BCE

Majoritatea analistilor se asteptau ca BCE sa mentina ratele dobanzilor la nivelul din iunie, doar sase din cei 57 de economisti consultati de Bloomberg anticipand taierea acestora, informeaza Mediafax.

"In sedinta de astazi, Consiliul guvernatorilor BCE a hotarat reducerea ratei dobanzii la operatiunile principale de refinantare la 0,05%, incepand cu operatiunea care urmeaza sa fie decontata la data de 10 septembrie 2014", se arata intr-un comunicat al institutiei europene.

Dobanda la facilitatea de creditare marginala a fost redusa la 0,3%, de la 0,4% in luna iunie, cand a avut loc cea mai recenta sedinta in care BCE a modificat nivelul ratelor dobanzilor. Presedintele bancii, Mario Draghi, va sustine o conferinta de presa in care va explica deciziile luate de BCE.

Analistii estimeaza ca Draghi va anunta noi masuri pentru sprijinirea economiei in zona euro si stimularea creditarii.

Citeste si:
BCE vrea credite mai ieftine si cere optiuni pentru relaxare monetara
BCE vrea credite mai ieftine...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Banca Centrala a inrautatit estimarile privind evolutia inflatiei