Noile redevente petroliere, discutate cu FMI in noiembrie

Premierul Ponta a declarat ca raportul Ministerului Finantelor privind sistemul de redevente petroliere va fi discutat cu delegatia FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale in luna noiembrie, la viitoarea vizita in Romania a misiunii organismelor financiare internationale.

Ponta a fost solicitat, miercuri, sa precizeze cand va fi pus in dezbatere publica noul sistem de redevente petroliere.

"Cu siguranta, raportul pe care il intocmeste Ministerul de Finante, cu asistenta Bancii Mondiale, va fi discutat la urmatoarea vizita a delegatiei Comisiei Europene, Fondului Monetar Internationale si Bancii Mondiale la Bucuresti, vizita care, din cate stiu eu, va fi in luna noiembrie", a afirmat seful Executivului.

El a mentionat ca rezultatul discutiilor va fi facut public. Presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gheorghe Dutu, a declarat in luna iunie ca nivelul redeventelor percepute de stat pentru productia de petrol si gaze nu va creste spectaculos in noua legislatie in domeniu, dar va fi diferentiat in functie de tipul zacamantului din care sunt extrase hidrocarburile.

"Pentru viitoarele acorduri petroliere redeventele vor fi diferentiate pentru zacamintele on-shore, off-shore si deep off-shore", a afirmat seful ANRM.

Citeste si:
FMI va analiza cât de mult ne afectează schimbările climatice
FMI va analiza cât de mult ne...

Legislatia actuala nu face diferenta intre tipurile de zacaminte, iar nivelul redeventelor este cuprins intre 3% si 13% din nivelul productiei de hidrocarburi. Redeventele au fost fixate in 2004 si sunt valabile pana in in luna decembrie a acestui an inclusiv, fiind stabilite prin legea de aprobare a contractului de privatizare a Petrom, companie preluata de grupul austriac OMV.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri