Potrivit unui purtator de cuvant al guvernului de la Atena, negocierile dintre Grecia si troica creditorilor, respectiv UE, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International, se afla in stadiu avansat, iar statul elen nu ia in calcul initierea procedurilor pentru intrarea in incapacitate de plata.

In mai, Grecia trebuie sa ramburseze catre FMI datorii de aproximativ 970 milioane de euro. Guvernul elen a semnat in 2010 un acord de 110 miliarde de euro cu UE, BCE si FMI pentru a evita intrarea in incapacitate de plata, intelegere suplimentata un an mai tarziu cu un program financiar in valoare de 130 miliarde de euro. Cel de-al doilea pachet extern a inclus cea mai mare restructurare de datorii de stat din istorie, creditorii privati ai Greciei stergand 100 miliarde euro din creante.

Grecia mai poate accesa o transa in valoare de 7,2 miliarde de euro din programul de ajutor financiar incheiat in 2010, insa creditorii tarii au conditionat acordarea transei de adoptarea unor reforme de austeritate.

Saptamana trecuta, creditorii au dat termen guvernului de la Atena sa prezinte in sase zile lucratoare o lista detaliata cu reformele necesare pentru sustinerea economica si financiara, pentru ca ministrii de Finante din zona euro sa poata analiza acordarea urmatoarei transe.