Redeventele miniere vor creste, insa cele petroliere pentru zonele de offshore ar putea sa scada, intrucat aceste activitati presupun investitii extrem de ridicate, a declarat ministrul Energiei, Andrei Gerea.

"Sunt state care depind de exporturile de petrol si care resimt dramatic scaderea preturilor petrolului. La nivelul Romaniei sunt redevente la un nivel acceptabil, sa spunem, in zona miniera, aici se poate discuta si creste nivelul lor, ma gandesc in domeniul aurifer si pentru alte zacaminte. Pentru zona de petrol si gaze trebuie sa discutam pentru operatiunile care se fac de exemplu in offshore, in zonele de mare adancime, in Marea Neagra, unde costurile sunt enorme, iar interesul Romaniei este sa vedem materializate, finalizate explorarile si sa trecerea la faza de exploatare, unde putem sa discutam de o scadere a lor. Lucrurile sunt impartite", a declarat luni ministrul Energiei, Andrei Gerea, intr-o conferinta de presa, scrie Mediafax.

El spune ca scaderea preturilor petrolului este compensata de cresterea consumului si nu reprezinta "o tragedie" pentru Romania. "Lucrurile evolueaza bine si asta se vede inclusiv in rezultatele companiilor petroliere", a adaugat Gerea. Intrebat de diferenta dintre cotatiile petroliere si preturile carburantilor la pompa, Gerea a spus ca societatile petroliere nu au motive sa scada pretul la pompa atata timp cat consumul se afla la un nivel apreciabil.

"Exista o politica a distribuitorilor de combustibili care se vede materializata in acest fel, dar exista si un nivel al accizelor care asigura insa alte beneficii economiei romanesti si pana la urma exista o piata care decide acest lucru. Atata timp cat consumul este inca la un nivel apreciabil, presupun ca nici pentru distribuitori nu exista vreun motiv sa scada pretul", a spus el.

Gerea a aratat de asemenea ca imbatranirea infrastructurii energetice si volatilitatea preturilor la combustibilii fosili reprezinta doua dintre provocarile cu care se confrunta Romania.

"Ministerul Energiei este implicat in procesul de elaborare a unei strategii in domeniul energetic. Dorim ca pe viitor sa ne bazam pe un mix energetic complex: hidro, nuclear, carbune, petrol gaze, energie regenerabila. Politica noastra energetica sa fie bazata pe conceptele de securitate si de independenta energetica. Romania are parte de noi provocari: cresterea dependentei energetice fata de tari din afara UE, volatilitatea preturilor combustibililor fosili, imbatranirea infrastructurii energetice, atat centrale electrice, cat si retele, precum si ingrijorarea fata de consecintele incalzirii globale. Inseamna necesitatea tranzitiei catre o economie cu emisii reduse de carbon", a mai spus Gerea.

Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) anunta in iulie ca noua modalitate de taxare a hidrocarburilor, la care agentia lucreaza impreuna cu Ministerul Finantelor Publice, va intra in dezbatere in Parlament in sesiunea din toamna si va fi aplicata de la 1 ianuarie. Noul sistem va cuprinde redeventele, dar si un supra-impozit pe profitul realizat de companii din activitatea de upstream (productia de petrol si gaze), precum si o serie de deduceri pentru investitiile realizate pe acest segment.

Societatile care vor face explorari/exploatari la mare adancime in largul marii, precum si companiile carora le vor fi concesionate perimetre epuizate vor beneficia de reduceri ale unor taxe, potrivit ANRM. Valoarea totala a redeventelor petroliere si miniere incasate de stat anul trecut a fost de 1,64 miliarde lei (aproape 370 milioane euro), din care doar cele petroliere sunt la nivelul de 1,36 miliarde de lei. Cea mai mare parte din redevente este platita de Romgaz si OMV Petrom.

Sursa foto: sxc.hu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri