Sphera Group, operatorul KFC, Pizza Hut si Taco Bell in Romania, se poate lista pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), dupa ce oferta publica initiala (IPO) desfasurata de companie a fost suprasubscrisa pe transa investitorilor institutionali si a inregistrat o subscrie 75% pe transa alocata micilor investitori.

Joi, la ora 16:00, dupa inchiderea IPO-ului, oferta era suprasubscrisa pe transa investitorilor institutionali, potrivit unor informatii din piata. In aceasta transa, au fost scoase la vanzare 8,35 milioane de actiuni.

De cealalta parte, pe transa de retail au fost primite ordine de cumparare pentru doar trei sferturi din cele 1,47 milioane de actiuni oferite. Potrivit brokerilor, nivelul redus al subscrierilor facute de micii investitori a fost determinat si de faptul ca in IPO-ul Sphera acestia nu au mai primit un discount, asa cum s-a intamplat in ultimele oferte.

Spre deosebire de IPO-urile recente desfasurate pe BVB, succesul ofertei Sphera nu a fost conditionat de atingerea unui anumit nivel al subscrierilor, astfel ca actionarii vanzatori vor decide daca sunt multumiti de pretul primit si vor lista astfel compania, sau daca vor prefera sa declare oferta inchisa fara succes.

“Incheierea cu succes a Ofertei va depinde, inter alia, de stabilirea Pretului Final de Oferta si de deciziile fiecareia dintre Societate, Actionarii Vanzatori si Joint Bookrunneri de a duce la indeplinire Oferta. De asemenea, va depinde de respectarea conditiilor incluse in Contractul de Plasament si ca la data respectiva Contractul de Plasament sa nu fi incetat”, se mentioneaza in prospect.

Pretul oficial al IPO-ului ar urma sa fie anuntat cel tarziu vineri (3 octombrie). Daca oferta ar fi inregistrat suprasubscrieri si pe transa de retail, indicele de alocare urma sa fie anuntat joi (2 octombrie), insa avand in vedere nivelul redus al ordinelor plasate, cel mai probabil investitorii de retail vor primi toate actiunile pe care le-au subscris.

Pretul final va fi stabilit in urma subscrierilor de pe transa investitorilor institutionali, putand sa se situeze intre 25 si 33 de lei pe actiune.

IPO-ul Sphera Group s-a desfasurat in perioada 24 octombrie – 2 noiembrie. La vanzare s-au aflat Lunic Franchising and Consulting Ltd., din Cipru si MBL Computers, din Romania.

Lunic a scos la vanzare toate actiunile pe care le detinea (8,66 milioane), echivalent cu 22,3% din capitalul Sphera, iar MBL Computers a pus la bataie 1,16 milioane de actiuni din cele 8,92 milioane pe care le detine. Lucian Vlad este principalul actionar al Lunic Franchising, iar in spatele MBL Computers se afla Nicolae Badea.

Daca tranzactia va fi executata, Radu Dimofte va ramane cel mai mare actionar al Sphera Group, cu o detinere de 43,6%.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri