Actionarii Sphera Franchise Group (SFG), compania care detine francizele KFC, Pizza Hut si Taco Bell in Romania, au refuzat sa aprobe bonusuri in valoare de pana la 510.000 euro pentru management. Deranjati de seria de bonusuri incasate si cerute recent de sefii companiei, o parte dintre noii investitori institutionali, intrati in actionariat dupa IPO, au cerut explicatii in AGA.

"Suntem actionari activi si ne intereseaza ce se intampla in companiile in care investim. Din acest motiv noi si alti actionari am decis sa trimitem o scrisoare conducerii Sphera, prin care sa solicitam clarificari cu privire la bonusurile cerute de management", a declarat, cu o zi inainte de Adunarea Actionarilor Sphera Group, Loredana Lungu, senior fund manager in cadrul Erste Asset Management.

Consiliul de Administratie al Sphera Group a propus in AGA de la finalul saptamanii trecute acordarea unor remuneratii suplimentare de maxim 510.000 euro net membrilor Consiliului, directorilor executivi si altor angajati si firmei. Cererea a fost respinsa cu o majoritate de 82,2% de catre actionarii companiei. Acestia au aprobat totusi salarii de 2.000 euro/luna net pentru fiecare membru al board-ului, precum si 300 de euro/sedinta pentru membrii CA care sunt si membri ai comitetelor consultative.

Sfera s-a listat pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) la finalul anului trecut. In anul listarii, compania a acordat bonusuri pentru manageri in valoare de 12,2 mil. lei (2,6 mil. euro), suma care a iesit la iveala abia in luna februarie a acestui an, odata cu publicarea rezultatelor financiare preliminare.

Bonusuri management Servicii juridice Due diligence comercial Servicii de audit Alte servicii
Cheltuieli nerecurente suplimentare in 2017
12,1 mil. lei 0,68 mil. lei 0,65 mil. lei 0,53 mil. lei 0,18 mil. lei

Din cauza acestei sume, cheltuielile companiei cu salariile si beneficiile angajatilor (exclus personalul din restaurante) au explodat cu +155% (y/y), de la 13,5 mil. lei in 2016, la 34,6 mil. lei in 2017. De cealalta parte, cheltuielile cu personalul din restaurante au crescut cu 32%, la 121,6 mil. lei in 2017, in principal datorita cresterii salariului minim brut la nivel de tara.

Cheltuieli generale si administrative (G&A) 2017 2016 Evolutie

Salarii si beneficii angajati 34,6 mil. lei 13,5 mil. lei +155,8%
Servicii executate de terti 13,6 mil. lei 10,1 mil. lei +33,4%

Compania a explicat marirea semnificativa a bonusurilor de performanta printr-o corelatie cu imbunatatirea performantelor din ultimii ani.

"Am acordat 12,2m lei in bonusuri extraordinare catre echipa de top management, incluzand sefii tuturor departamentelor cheie din companie, pentru a-i recompensa pentru cresterea semnificativa si crearea de valoare care a fost obtinuta pe parcursul ultimilor ani, precum si pentru a stimula anumite persoane cheie cu privire la angajamentele viitoare cu privire la planul pentru urmatorii cinci ani", se mentioneaza in raportul anual publicat de Sphera Group.

Bonusurile incasate in ultimii ani de manageri s-ar putea reducere semnificativ in perioada urmatoare, in conditiile in care noii investitori institutionali, intrati in actionariatul Sphera dupa IPO-ul de anul trecut, se lasa cu greu convinsi sa accepte astfel de remuneratii suplimentare.

Sphera s-a prabusit pe bursa la finalul lunii februarie, dupa ce compania a anuntat o neasteptata scadere a profitului cu 33%. Actiunile SFG au scazut tot cu 33% in cele sase sedinte de tranzactionare care au urmat anuntului rezultatelor financiare. In prezent, titlurile societatii sunt in scadere cu 23% la nivelul anului 2018.

Omul de afaceri Radu Dimofte este cel mai mare actionar al Sphera Group, acesta controland 43,6% din companie prin intermediul Tatika Investments Ltd si Wellkept Group. Dimofte este urmat de Nicolae Badea, cu 20%, prin intermediul MBL Computers, si Lucian Vlad, cu 10,99% prin intermediul Anasa Properties SRL.

Circa 25% din actiunile Sphera Group sunt detinute de investitori romani persoane fizice, precum si de fondurile locale de investitii si de pensii.

Stere Farmache, in board-ul Sphera Group

Stere Farmache, fostul director general si presedinte al Bursei de Valori Bucuresti, a fost numit saptamana trecuta in functia de membru independent al Consiliului de Administratie Sphera Group, pe pozitia ramasa vacanta de catre Elyakim Davidai, care a renuntat la mandat.

Board-ul Sphera ii are astfel ca membri pe Bairaktaris Stylianos, Hilton Mark Nicholas, Carmaciu Silviu-Gabriel, Osiac Cristian, Nasta Ion Marius, Stere Farmache si Mitzalis Konstantinos.

Tot in cea mai recenta Adunare Generala a Actionarilor, a fost aprobata acoperirea pierderilor acumulate aferente anului 2017, in valoare de 10,1 mil. lei, prin reducerea capitalului subscris si varsat de la 581,9 mil. lei, la 571,7 mil. lei.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri