„Primul trimestru din 2018 a adus o volatilitate crescuta si corectii semnificative pentru indicii globali. Pietele de IPO-uri din Europa s-au dovedit a fi flexibile cu investitori dornici sa gaseasca valoare si sa ia in calcul plasamente din timp in companii cu actiuni interesante, cu potential si fundamente economice solide. In ciuda incertitudinilor din jurul negocierilor pentru Brexit, a potentialului razboi comercial intre Statele Unite ale Americii si China si a discutiilor despre cresterea ratelor dobanzilor, piata europeana de IPO-uri ramane deschisa oportunitatilor de business”, spune Sorin Petre, partener, servicii de evaluare si analiza, PwC Romania.

Deutsche Borse a fost principala piata din punct de vedere al valorii prin derularea a doua dintre cele mai mari oferte publice initiale din Europa, cea a companiei de tehnologie medicala Healthineers a Siemens si cea a DWS Group, divizia de asset management a Deutsche Bank.

London Stock Exchange ramane piata numarul unu din Europa in ceea ce priveste volumele tranzactionate, desi numarul de IPO-urile derulate a fost mai mic la inceputul anului: 16 IPO-uri au totalizat 1,3 miliarde de lire sterline comparativ cu primul trimestru de anul trecut cand 20 de asemenea oferte au totalizat 1,8 miliarde de lire sterline.

ING Bank, Google si PwC au...
Citeste si: Cum functioneaza EWS, solutia dezvoltata de ING, Google si PwC

Sectorul financiar a continuat sa domine IPO-urile lansate in Marea Britanie cu un procent de 71% din totalul celor anuntate. Cele mai proeminente sunt listarea JTC plc, compania cu sediul in insula Jersey care ofera servicii financiare private, a adunat 244 de milioane de lire sterline, IntraFin Holdings, o platforma de consultanta din Marea Britanie, a atras 178 de milioane de lire sterline, iar compania de creditare de nisa TruFin care a gasit finantare de 70 de milioane de lire sterline.

Pe Bursa de Valori Bucuresti a fost realizat un singur IPO in primul trimestru, producatorul de vinuri Purcari (WINE) reusind sa atraga de la investitori 186 mil. lei (40 mil. euro).