La 10 ani dupa falimentul Lehman Brothers, lectiile crizei se gasesc la tot pasul, bancherii si ceilalti specialisti din piata financiara asigurandu-si actionarii si investitorii ca greselile trecutului nu se vor repeta. Inovatia este cuvantul “trendy” folosit la tot pasul in banking si in industria financiara a anului 2018, insa nu trebuie uitat ca o inovatie financiara este cea care in 2008 a pus in genunchi economia globala.

Relaxarea reglementarilor financiare dupa anul 2000 a creat premisele crizei sub-prime din 2007-2008. Mai exact, guvernele si institutiile de reglementare au imbratisat cu usurinta noile practici si instrumente financiare lansate de banci si brokeri.

Pe masura ce bancile au incercat sa genereze castiguri tot mai mari acordand imprumuturi (in special ipotecare) unor persoane care cu greu ar fi putut sa le returneze, acestea s-au lovit de propriile limite de risc. Ca sa rezolve problema, acestea au apelat la o inovatie: respectivele credite au fost impachetate sub forma unor derivate si produse structurate exotice, care au fost vandute ulterior altor entitati.

Rezultatul? Evident, dupa ce bancile nu au mai purtat povara riscului creditelor pe care le acordau, pentru acestea nu a mai contat nici cui acorda respectivele credite, atat timp cat volumul imprumuturilor acordate si castigul de pe urma acestora crestea constant. Consecinta a fost raspandirea riscului asa-ziselor credite “subprime” in intregul sistem financiar global si inevitabila prabusirea a acestei scheme in care riscul era pasat de la o institutie financiara la alta, prin intermediul unei inovatii.

Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments si manager Fondul Proprietatea, subliniaza ca inovatia ramane esentiala in prezent, insa aceasta trebuie sa se materializeze in primul rand prin produse de investitii eficiente si usor de inteles pentru investitori.

“Epoca post-Lehman a presupus multa introspectie pentru industria financiara. Nu a durat mult pana sa ne dam seama ca au fost multe greseli in ceea ce priveste transparenta si responsabilitatea la care investitorii s-ar fi asteptat din partea jucatorilor din industrie. Aceasta a dus la o reactie extrema prin inasprirea reglementarilor, in incercarea de a evita o criza similara in viitor, pana in punctul in care companiile traditionale se confrunta cu semnificativ mai multe proceduri si birocratie”, mentioneaza Johan Meyer.

Exact in acest punct, inovatia a devenit esentiala pentru a oferi investitorilor produse de investitii moderne si eficiente, care sunt usor de inteles, dar care si ofera profitul scontat

- Johan Meyer

Industria financiara a fost bombardata cu reglementari dupa prabusirea Lehman, insa, la cativa ani distanta, in peisaj si-au facut loc criptomonedele, care au reusit pana in prezent sa functioneze in afara radarului institutiilor de reglementare.

Chiar daca multi traditionalisti ai pietelor financiare se dezic de ele, criptomonedele sunt una dintre cele mai importante inovatii financiare post-Lehman. Plecate de la o premisa simpla, aceea de a fi o alternativa rapida si anonima la transferurile obsinuite de bani, criptomomendele au eplodat anul trecut, cand cresterile de sute de procente in doar cateva luni au reusit sa faca si din bunicute investitori in cripto.

Dupa ‘experienta Lehman’ a devenit tot mai clar ca toate inovatiile finaciare trebuie privite nu doar din perspectiva castigului si a avantajelor aduse, cat mai ales prin prisma riscurilor potentiale-

- Dragos Manolescu

“Cripto-monedele sunt niste inovatii in special din punct de vedere al tehnologiei blockchain, tehnologie care cel mai probabil va fi adoptata in multe domenii. Cripto-monedele in sine nu le consider active financiare deoarece nu pot fi evaluate precum un activ financiar clasic, ci mai degraba sunt un instrument care faciliteaza transferul de bani, cateodata cu scopul de a pierde trasabilitatea banilor”, mentioneaza Dragos Manolescu, director general adjunct al OTP Asset Management.

Intre timp, criptomonedele s-au prabusit in primele opt luni din 2018 mai rau decat anumite actiuni dupa falimentul Lehman (Bitcoin -53%;Ethereum -70%), si chiar daca popularitatea acestora a inceput sa scada in randul persoanelor obisnuite, tehnologia blockchain, pe care majoritatea vaultelor virtuale se bazeaza, se extinde cu pasi mari. Un studiu recent al PwC a relevat ca 84% dintre executivii consultati au proiecte in dezvoltare bazate pe tehnologia blockchain, in timp ce 15% au deja proiecte care folosesc aceasta tehnologie.

Sectorul bancar este cel mai mare sustinator al blockchain, tehnologia fiind folosita ca un registru digital aproape imposibil de fraudat si ca o platforma de transfer moderna. Tehnologia este de asteptat sa isi gaseasca aplicari si in eCommerce, contabilitate, gaming, sectorul auto si in industria divertismentului pentru adulti.

Succesul criptomonedelor, pe un orizont de timp mai indelungat, va consta in reglementare si controale adecvate, care garanteaza faptul ca investitorii sunt informati si protejati corespunzator

- Johan Meyer

Revenind insa la punctul de plecare - criptomonede, succesul acestora pe termen lung va depinde cel mai probabil de cat de bine autoritatile reglementeaza sectorul.

“Succesul criptomonedelor, pe un orizont de timp mai indelungat, va consta in reglementare si controale adecvate, care garanteaza faptul ca investitorii sunt informati si protejati corespunzator, dar si in permiterea unui nivel suficient de transparenta, pentru a evita ca acestea sa fie folosite in activitati ilegale. Vedem cum tot mai multe tari impun controale tranzactiilor cu criptomonede. Unul dintre principalele motive pentru aceasta evolutie este faptul ca, pana de curand, aceste monede au functionat cu preponderenta in afara sistemului traditional, ceea ce inseamna ca au putut fi folosite in comertul ilicit, in timp ce autoritatile au intampinat probleme majore in incercarea de a depista partile oricarei tranzactii”, a declarat Johan Meyer.

Citeste si:

    La intalnirea ministrilor de finante din tarile G20 din aceasta primavara, unul dintre subiectele abordate a vizat solutiile pentru reglementarea criptomonedelor in anii care urmeaza. Oficialii au anuntat ca vor demara studii pentru a gasi modalitati prin care sa fie reduse riscurile din piata criptomonedelor, dar si pentru a identifica reglementari ce pot fi puse in practica fara a afecta negativ potentialul tehnologiei blockchain.

    Mark Carney, presedintele Comitetului de Stabilitate financiara al G20, a concluzionat mentionand ca tehnologia blockchain “poate imbunatati eficienta si incluziunea sistemului financiar global si al economiei”, insa pentru atingerea acestui potential va fi nevoie de “o cantitate substantiala de munca”.

    Sursa foto: Shutterstock

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Ionut Sisu
    Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



    Setari Cookie-uri