Interzicerea exporturilor de cereale, nediferențiat în funcție de tipul și specificul acestora (ecologice/convenționale), prin Ordonanța Militară 8, a dat peste cap activitatea unor companii din sectorul agricol, care se plâng că fie nu mai au cui să își vândă produsele, fie sunt nevoite să vândă sub prețul pieței.

Printre alte măsuri, Ordonanța a interzis exportul de grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină, soia, floarea soarelui, zahăr, produse de panificație și ulei.

”Avem grâu pe stoc, peste o lună vine noua recoltă, pentru noi acesta era momentul să vindem la un preț bun. Putem să ținem marfa încă o lună, dar este frustrant pentru că avem contracte în derulare și nici nu știm la ce preț vom mai vinde. În plus, în Ordonanță nu se menționa clar dacă și produsele bio sunt interzise la export, fapt care pe noi, în mod specific, ne afectează puternic”, spune Liviu Zăgan, CEO Holde Agri Invest, companie românească care operează 7.000 de hectare de teren agricol și care se concentrează în special pe produsele ecologice.

Ministrul agriculturii a declarat sâmbătă că va corecta o parte din prevederile Ordonanțtei Militare numărul 8.

Directorul companiei menționează ca pentru cerealele cultivate organic în România nu exista cerere din moment ce nu există procesatori cu acest specific – de exemplu, producători de biscuiți bio. În acest context, toate culturile bio ar trebui să fie vândute local, la prețuri semnificativ mai mici, egale cu cele din agricultura convențională, sau depozitate până la ridicarea măsurilor impuse. Acest lucru are un impact semnificativ asupra afacerilor fermierilor ecologici, care sunt în minoritate în România, și poate duce la pierderi majore și probleme de cashflow care îi vor afecta pe termen mediu.

Lucrurile merg mai bine ca oricând în companie. Lucrăm în trei schimburi, avem suprafețe mari de semănat, lucrăm chiar mai mult decât de obicei

”După anunțul Ordonanței, ministrul Agriculturii a facut declarații potrivit cărora produsele bio nu ar fi interzise la export, dar va fi nevoie să avem documente suplimentare pentru a face transporturile. Totuși, situația este extrem de neclară; avem, de exemplu, un contract deja semnat și în executare pentru 2.000 de tone de floarea-soarelui organică, cu un camion trimis deja în Austria și restul în stand-by pentru că nu știm ce să facem și așteptă, clarificări”, a declarat Liviu Zăgan.

Ministerul Agriculturii a revenit săptămâna trecută, după publicarea Ordonanței Militare nr. 8, cu o precizare în care menționează faptul că suspendarea exportului pentru produsele agroalimentare se referă doar la exporturile din afara Uniunii Europene.

Dacă statul vrea să asigure siguranța alimentară a României ar trebui să cumpere direct sau să solicite să aiba drept de preempțiune asupra cerealelor vizate. Să cumpere statul grâul și să asigure prețul, altfel vom avea situații paradoxale în care avem un anumit preț stabilit pe bursele internaționale, dar noi vom vinde la un preț mic din moment ce putem vinde doar pieței locale. Evident că siguranța alimentară a țării este importantă în asemenea momente, dar este nesănaătos să emiți asemenea legi peste noapte, fără a ține cont de niciun specific al pieței”, a mai adăugat Liviu Zăgan.

Citiți și Orban: Pe piața cerealelor există "un adevărat dezmăț în materie de export".

Listarea pe bursă a Holde Agri Invest, cel mai probabil amânată

Acțiunile Holde Agri Invest urmau să intre la tranzactionare pe piata AeRO a Bursei de Valori Bucuresti până la finalul lunii iunie 2020. Totuși pandemia cu noul coronavirus (COVID-19) va duce cel mai probabil la o amânare.

”Planurile privind listarea nu s-au modificat, în esență, dar este posibil să modificăm momentul listării din motive de la sine înțelese. Dacă nu ieșim din starea de urgență până în iunie, devine clar că nu este oportun sa facem listarea atunci”, spune directorul companiei.

Potrivit acestuia, Holde lucrează la capacitate maximă în acest moment, pandemia neafectând procesul de producție.

“Exceptând neplăcerile provocatede Ordonanță, lucrurile merg mai bine ca oricând în Holde. Lucrăm în trei schimburi, avem suprafețe mari de semănat, lucrăm chiar mai mult decât de obicei”, a precizat Liviu Zăgan.

Citiți și "Din agricultura nu pierzi". Holde Agri Invest - Pariul pe ferme al unor antreprenori si manageri de bani de pe bursa.

Holde Agri Invest operează în prezent 7.000 de hectare de teren agricol și va ajunge la 9.500 până la finalul anului 2020.

La finalul anului trecut, compania a închis cu succes un plasament privat pentru acțiunile sale, atrăgând 10 milioane de lei de la investitorii de pe Bursa de Valori București. Compania va mai realiza, cel mai probabil, încă un plasament privat până la listarea pe bursă.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri