Grupul Medlife (M), operator de servicii medicale private, a crescut anul acesta cu peste 91% pe Bursa de Valori București (BVB), fiind una dintre companiile care a adus cele mai mari câștiguri investitorilor. Creșterea susținută de rezultatele financiare, campania de achiziții a companiei și schimbările legislative ar putea continua și în următoarele luni, anumiți analiști anticipând un potențial de încă aproximativ +20%.

Acțiunile Medlife se tranzacționează pe bursă la un preț de 21,5 lei, în vreme ce analiștii casei de Brokeraj Prime Transaction mizează pe o valoare intrinsecă de 21,6705 lei, adică cu 0,8% mai mult decât prețul din piață.

”Rezultatele financiare din primul semestru ne-au facut sa actualizam estimarile pentru 2021, acest lucru avand ca efect o crestere importanta a valorii intrinseci estimate, de la 14,9326 lei/actiune in martie pana la 21,6705 lei/actiune. Chiar si asa, diferenta fata de pretul de piata este mult mai mica decat atunci. Este de mentionat faptul ca valoarea estimata a crescut in ambele metode de evaluare, comparatie a multiplilor, respectiv DCF”, menționează Marius Pandele, analist în cadrul casei de brokeraj Prime Transaction.

Medlife – ce servicii medicale private au generat cele mai mari venituri

Profitul net al Medlife a crescut cu 685% în trimestrul al doilea din acest an (y/y), de la 12,5 mil. lei în T2 2020, la 49,5 mil. lei în T2 2021. Creșterea uriașă este motivată în primul rând de efectul de bază, trimestrul al doilea de anul trecut fiind caracterizat de cele mai dure restricții din timpul pandemiei, printre acestea aflându-se și interzicerea completă a serviciilor de stomatologie.

În trimestrul al treilea din acest an, cifra de afaceri a crescut într-un ritm ceva mai lent, cu 21,1% (+63,7 mil. lei) în comparație cu T3 2020, în condițiile unui efect de bază mult mai mic decât cel din trimestrul anterior. Cea mai mare parte a creșterii nu a venit de la liniile de activitate obișnuite, ci de la categoria „Altele”, acolo unde au fost incluse veniturile companiei Pharmachem Distribuție, cumpărată în luna iulie.

Citiți și Medlife a început secvențierea probelor COVID: tulpina Omicron nu este în România

Nici restul veniturilor nu au rămas pe loc în T3 2021, cele mai mari creșteri venind de la clinici, 23,73% (+19,7 mil. lei), stomatologie, 48,1% (+7,8 mil. lei) și farmacii, 74,7% (+7,9 mil. lei).

”Așa cum era de așteptat, creșterea spectaculoasă din prima jumătate a anului a veniturilor din laboratoare nu s-a mai repetat, pe de o parte pentru că și în T3 2020 s-au făcut multe teste pentru depistarea COVID, pe de altă parte pentru că testarea nu mai este atât de importantă cum era în trimestrele anterioare, după apariția vaccinurilor. E posibil ca în trimestrele următoare să vedem chiar scăderi importante pe această linie de venituri”, spun analiștii Prime Transaction.

Per total, veniturile operaționale au crescut cu 20,9% (+63,5 mil. lei), fiind depășite, însă, de creșterea cheltuielilor operaționale. Acestea au fost mai mari cu 25,7%, de ajungând la 323,5 mil. lei în T3 2021. Creșterea a fost determinată în principal de cheltuielile mai mari cu resursă umană (salarii) și cu mărfurile, în proporții asemănătoare.

Care sunt ceilalți factori care susțin creșterea spectaculoasă a Medlife pe bursă

Rezultatele financiare solide au susținut fără îndoială creșterea spectaculoasă a acțiunilor Medlife în acest an, însă compania a beneficiat și de o serie de alte evenimente care au contribuit la evoluția pozitivă.

Dezvoltarea prin achiziția altor firme din domeniu.

Programul de achiziții al Medlife a continuat anul acesta, fiind finalizate tranzacțiile pentru achiziția Medica Sibiu (raportată pe 7 aprilie), restul de 10% din CM Panduri (7 iunie), unde anterior deținerea era de 90%, restul de 48% din clinica DE 4 Kids Timișoara (8 iunie), de la 52% anterior, CED Pharma (16 iunie) , OncoCard (11 noiembrie) și 75% din Pharmachem Distribuție. Ultima dintre ele este și cea mai mare dintre achizițiile din acest an, având o cifră de afaceri de 83,4 mil. lei în 2019.

Citiți și O nouă achiziție MedLife: rețeaua va cumpăra Spitalul OncoCard Brașov

Tot mai multe fonduri de investiții au intrat în acționariatul Medlife.

Ponderea acționarilor instituționali a crescut destul de mult, de la 21,4% în martie până la 26,9% în prezent. Cifra exactă e aproape sigur mai mare, neexistând o centralizare care să includă toți investitorii instituționali cu activitate la BVB. În același timp, ponderea totală a acționarilor fondatori a scăzut ușor, după vânzările acționarului principal, Mihail Marcu.

Clarificări legislative privind decontarea cheltuielilor din spitalele private.

La 1 iulie au intrat în vigoare modificările legislative care clarifică modul în care sunt acoperite cheltuielile în cazul internării în spitalele private, cu o parte suportată de CNAS și o parte suportată de pacienți, sub forma unei așa- numite „contribuții private”.

”Nu este vorba de niște schimbări revoluționare ale sistemului, însă ele ar putea atrage mai mulți clienți către medicină privată, în condițiile în care aceștia vor avea de la început în față sumele exacte pe care ar urma să le plătească din buzunar”, este de părere Marius Pandele.

În 2022 ar putea intra în vigoare aceleași schimbări și pentru analizele medicale, un domeniu în care poate aduce beneficii mult mai mari pe termen scurt operatorilor medicali privați. În prezent, analizele medicale se fac în proporție covârșitoare în laboratoare private, iar decontarea lor parțială de către CNAS ar aduce niște venituri sigure.

Trebuie avut în vedere, însă, că președintele CNAS (Adrian Gheorghe) - care a declarat că se intenționează acest lucru - a fost demis în urma scandalului politic recent, iar urmașul său în funcție ar putea să nu fie la fel de dispus să susțină această măsură, care ar priva statul de niște bani.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri