Raiffeisen Bank a plasat cu succes o nouă emisiune de obligațiuni corporative în lei, fiind a treia emisiune de obligațiuni verzi a băncii și a doua serie de obligațiuni senior nepreferentiale. Emisiunea de obligațiuni a fost adresată către investitori instituționali și a atras 525 milioane lei pe o maturitate de 5 ani, cu un cupon anual fix de 8,927%, care se situează la aproximativ 0,95 p.p peste randamentul titlurilor de stat în lei de referință cu aceeași maturitate.

Cu o cerere totală de peste 550 milioane lei, emisiunea a fost suprasubscrisă de 1,85 ori față de suma anunțată inițial în deschiderea plasamentului privat. Obligațiunile urmează a fi listate dual pe bursa din Luxemburg (LuxSE) și București (BVB) și vor fi incluse în baza de fonduri proprii și datorii eligibile ale băncii, după confirmarea prealabilă a eligibilitatii de către Banca Națională a României.

“Fondurile atrase prin aceste emisiuni de obligațiuni vor fi direcționate în proiecte verzi care respectă criteriile de eligibilitate definite în noul Cadru pentru Obligațiuni Sustenabile lansat de bancă în luna aprilie a acestui an. Pe lângă finanțările de clădiri verzi, care până în prezent au constituit cea mai mare parte din portofoliul nostru de credite verzi, pentru viitor ne așteptăm la o dezvoltare mai accelerată a finanțărilor în zona de energie regenerabilă, agricultură sustenabilă și economie circulară” a declarat Romulus Mircea (foto), director executiv Managementul Activelor și Pasivelor la Raiffeisen Bank.

Prin emisiunea de obligațiuni senior nepreferentiale, banca își consolidează baza de fonduri proprii și datorii eligibile în linie cu cerințele regulatorii, creând astfel premizele pentru o dezvoltare sustenabilă a activității de creditare. Directiva europeană privind redresarea și rezoluția bancară (BRRD I și II), transpusă în legislația locală prin legea 312/2015 cu actualizările și modificările ulterioare, prevede crearea la nivelul tuturor instituțiilor de credit din Uniunea Europeană a unei rezerve financiare suplimentară fondurilor proprii, în principal sub forma unor instrumente de datorii eligibile subordonate depozitelor bancare, cu scopul de a contribui la creșterea stabilității financiare a sistemului bancar și o protecție sporită a deponenților.

Sursa foto: Raiffeisen

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri