Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a propus acordarea de noi puteri pentru Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA) astfel încât aceasta să devină un echivalent regional al Autorităţii de reglementare a pieţelor financiare americane (Securities & Exchange Commission), transmite Bloomberg, preluat de Agerpres.

Supervizarea pieţelor de capital "rămâne în mare parte la nivel naţional", a spus Lagarde într-o conferinţă organizată vineri. O agenţie europeană cu "un mandat extins care să includă supervizarea directă" ar putea ajuta la rezolvarea acestei probleme.

"Crearea unei SEC europene, de exemplu prin extinderea puterilor acordate ESMA, ar putea fi răspunsul", a spus Christine Lagarde făcând referire la Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe.

Uniunea Europeană vrea legături mai strânse între pieţele financiare ale statelor membre şi să facă mai uşor pentru investitori să aloce capital pentru a finanţa economia regiunii. Chiar dacă Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe, care are sediul la Paris, a stimulat implementarea anumitor proiecte, inclusiv a Directivei privind pieţele instrumentelor financiare (MiFID II), ea nu are însă puterea de respectare a regulilor pe care o au alte entităţi europene, cum este cazul de exemplu cu divizia de supervizare bancară din cadrul BCE.

În discursul său, Christine Lagarde a citat provocările ridicate de deglobalizare, evoluţii demografice şi decarbonizare şi a comparat nevoile de finanţare cu investiţiile făcute în secolul 18 în reţeaua de căi ferate din SUA, investiţii care au depăşit capacitatea de creditare a băncilor americane. Făcând o altă comparaţie cu istoria SUA, Lagarde a spus că înfiinţarea Securities & Exchange Commission în anii 1930 "a jucat un rol crucial în contracararea eforturilor statelor pentru a fragmenta pieţele de obligaţiuni".

De asemenea, UE va avea nevoie şi de "un manual unic" pentru pieţele sale financiare, a precizat Christine Lagarde. Acest lucru combinat cu un organism unificat de supervizare "asta ar împuternici entităţile private să îşi extindă ambiţiile în urmărirea unor investiţii private cu ritm ridicat de creştere".

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri