Producatorul de aluminiu Alro Slatina a incheiat doua tranzactii la termen de tip swap cu sucursalele din Londra ale bancilor JP Morgan si Credit Suisse pentru o cantitate de circa 80.000 tone aluminiu, cu o valoare totala estimata de aproape 250 milioane dolari (aproximativ 157 milioane de euro), au anuntat reprezentantii companiei.
Potrivit legislatiei pietei de capital, swap-urile sunt tranzactii pe piata extrabursiera negociate privat, care reprezinta echivalentul unei serii de contracte la termen de tip forward, prin care cumparatorul si vanzatorul convin asupra livrarii unui activ (de regula o marfa), intr-o cantitate si calitate specificate, la o data viitoare.

Astfel, banca de investitii JP Morgan Chase a incheiat o tranzactie swap cu o valoare estimata la 78,51 milioane dolari, prin care cumpara de la Alro o cantitate de 25.011 tone aluminiu. Banca americana a luat in calcul un pret mediu de 3.139 dolari pe tona.

Potrivit comunicatului trimis vineri pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), platile vor fi facute in ultima zi a fiecarei luni, ce urmeaza perioadei in care se stabileste pretul mediu al ordinului de plata, pana la 30 ianuarie 2009.

In acelasi timp, Alro a mai incheiat o tranzactie swap pentru 55.000 tone aluminiu, in valoare de 170,75 milioane dolari, cu banca elvetiana Credit Suisse.

Banca a estimat un pret mediu de 3.104 dolari pentru tona de aluminiu.

Platile din tranzactia cu banca elvetiana se vor efectua in ziua primei saptamani a fiecarei luni care urmeaza perioadei in care se stabileste pretul mediu, pana in februarie 2009 inclusiv.

Cele doua tranzactii incheiate pe 10 aprilie sunt mecanisme prin care Alro se protejeaza de fluctuatiile pretului la aluminiu.

Alro SA a mai incheiat la inceputul lunii ianuarie cu Deutsche Bank AG London doua tranzactii forward pe cursul leu/dolar in valoare totala de 131,3 milioane lei, in vederea acoperirii riscului unor fluctuatii valutare.

Alro Slatina a obtinut anul trecut un profit net de 438,3 milioane lei (121,4 milioane euro), in crestere cu 15% fata de 2006, pe fondul comprimarii afacerilor companiei cu circa 7%. Afacerile combinatului de aluminiu au scazut anul trecut cu 7%, la 2,05 miliarde lei (566,54 milioane euro).

Compania are un capital social de 356,89 milioane lei, divizat in 713,78 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 0,50 lei. Actionarul principal al Alro este grupul Vimetco (fost Marco), care controleaza circa 84,19% din companie, iar Fondul Proprietatea are o participatie de 9,93%.

Alro Slatina este listata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sub simbolul ALR si are o capitalizare de 5,25 miliarde lei (1,45 miliarde euro), conform cotatiei de 7,35 lei/actiune, stabilita in sedinta de vineri, 11 aprilie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri