Dupa un an de la infiintarea Depozitarului Central in Romania, oficialii institutiei spun ca s-au indeplinit obiectivele propuse pentru armonizarea pietei de capital la tendintele europene de uniformizare a regulilor si a practicilor de piata.
Una din cele mai importante realizari din acest an de existenta a fost deschiderea pietei romanesti catre emitentii straini si facilitarea accesului investitorilor romani pe pietele europene.

Reprezentantii institutiei au explicat ca acest lucru a fost posibil prin operationalizarea unui program pilot, constand in conectarea Depozitarului la reteaua globala a depozaitarilor internationali, armonizarea Codului cu tendintele conturate la nivel European si introducerea unor mecanisme complet noi de decontare.

Ca exemplu concret, atat Stere Farmache, presedinte-director general al BVB cat si Dan Paul (foto), presedintele Asociatiei Brokerilor au declarat ca fara participarea si implicarea activa a acestei institutii, listarea Erste Bank la Bucuresti nu ar fi fost posibila.

“Bursa de Valori Bucuresti este un aliat puternic al Depozitarului Central, pentru reconstructia si dezvoltarea pietei de capital. Depozitarul tinde sa devina un furnizor de servicii la nivel European, in stransa colaborare cu bursa”, a declarat Farmache, intr-o conferinta de presa.

Dan Paul a spus ca este multumit de relatia pe care institutia sa o are cu Depozitarul Central, pe care l-a numit “tezaurul pietei de capital”.

Adriana Tanasoiu, director general al Depozitarului a declarat ca in acest moment institutia are conexiuni stabilite cu 15 tari si se lucreaza la a 16-a.

“In ce priveste conectarea cu Luxemburg, ne aflam la stadiul de finalizarea a ultimei documentaii, foarte curnad vom fi interconectati. In acelasi timp, am initiat discutii cu mai multe state, dar suntem in faze incipiente, deci nu pot nominaliza”, a mai spus aceasta.

Implicarea activa a Depozitarului in initiativele europene s-a concretizat si in semnarea Codului de Conduita European, au mai explicat oficialii institutiei. Acest cod a fost semnat de peste 30 de depozitari centrali din Europa si vizeaza imbunatatirea transaprentei si competitiei in sectorul post-tranzactionare pentru actiuni si publicarea tarifelor si comisioanelor.

La un an de la infiintarea, viziunea institutiei este crearea unui centru nodal pentru activitatea de depozitare si decontare sud-est europeana, asigurand si cele mai bune conditii pentru dezvoltarea pietei de capital.

Proiecte pentru 2008

Pentru acest an, Depozitarul deruleaza proiecte ce vizeaza activitatea bursiera locala si internationala. Pentru piata romaneasca, reprezentantii institutiei au spus ca una din prioritati este tranzactionarea titlurilor de stat la BVB si interconectarea cu sistemele administrate de Banca Nationala. Tranzactionarea titlurilor de stat se va face dupa transferal acestora din sistemul SaFIR (al BNR) in sistemul RoClear (al Depozitarului), de tipul Free of Payment, fara schimbarea proprietatii.

Un alt obiectiv este realizarea unei conexiuni cu Depozitarul din Bulgaria, facilitand astfel tranzactionarea in paralel a intrumentelor financiare atat la BVB cat si la Bursa din Sofia.

Alte obiective strategice pentru anul acesta se refera la continuarea procesului de armonizare a regulilor, practicilor si tarifelor, extinderea gamei de servicii disponibile si a accesului investitorilor romani la alte piete, implementarea unor solutii pentru utilizarea instrumentelor financiare emise de institutiile internationale(de exemplu, obligatiunile Bancii Mondiale sau Bancii Europene pentru Investitii) ca instrumente eligibile pentru toate operatiunile BNR(garantare, politica monetara si furnizare de lichiditati).

“Acestea sunt elemente esentiale pentru integrarea pietei de capital din Romania cu pietele europene”, au mai spus reprezentantii Depozitarului.

Tarifele Depozitarului – politica de reducere


Incepand cu luna iunie a anului trecut, tarifele si comisioanele de compensare-decontare a tranzactiilor au fost reduse cu 23 de procente, aceasta politica continuand intr-o strategie de eficientizare a costurilor in vederea alinierii graduale la tarifele percepute de alti depozitari din Uniunea Europeana.

Oficialii institutiei eu explicat ca grilele de comisionare aferente tranzactiile transfrontaliere au fost stabilite pe baza de negociere directa, astfel incat tarifele si comisioanele sunt printer cele mai mici. De asemenea, depozitarul suporta toate costurile fixe aferente legaturile transfrontaliere.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri