Bursele europene au inchis vineri pe rosu

Titlurile listate la bursele europene s-au ieftinit, vineri, marcand prima saptamana de deprecieri din ultima luna, ca urmare a noilor ingrijorari pentru evolutia sectorului financiar si a scumpirii record a petrolului, scrie Reuters.

Indicele FTSEurofirst 300 al principalelor actiuni europene s-a depreciat cu 1,3% pana la 1.343,43 puncte la inchiderea sedintei de tranzactionare, iar actiunile care s-au ieftinit le-au depasit pe cele care s-au apreciat cu o rata de aproximativ cinci la unu.

"Evolutia actiunilor companiilor creeaza sentimentul ca turbulentele de pe pietele financiare isi spun cuvantul, ceea ce va schimba intregul tablou al prognozelor de castiguri", a estimat, pentru Reuters, un strateg de la compania Frankfurt Finanz, Heino Ruland.

"Nu mai exista impuls pentru scumpire, iar acest lucru este legat de faptul ca oamenii isi dau seama ca in Europa incetineste cresterea economica", a adaugat Ruland.

Un motiv suplimentar de ingrijorare pentru evolutia economiei este scumpirea petrolului pana la peste 126 de dolari/baril.

Titlurile bancilor au determinat cea mai ampla depreciere colectiva de pe piata, iar compania ale carei actiuni s-au ieftinit cel mai mult a fost firma franceza producatoare de farmaceutice Sanofi-Aventis. Actiunile Sanofi s-au depreciat cu aproape 6% in cadrul sedintei de tranzactionare de vineri.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri