Comisionul nou introdus, de 0,008%, se aplica serviciilor de compensare si decontare a tranzactiilor rezultate in urma subscrierii in cadrul ofertelor publice secundare initiate de autoritati ale statului.

Masurile au fost luate "in vederea alinierii graduale la tarifele percepute de institutiile similare din Uniunea Europeana", a anuntat Depozitarul Central si a precizat ca, astfel, "isi continua politica de reducere a tarifelor si comisioanelor, care face parte dintr-o strategie de eficientizare a costurilor suportate de utilizatorii sistemului administrat de institutie".

Prima etapta, in acest sens, a fost incheiata in luna iunie 2007, cand tarifele si comisioanele percepute de catre Depozitarul Central pentru operatiunile de compensare-decontare a tranzactiilor au fost reduse cu 23%.

Citeste si:

Totodata, la solicitarea investitorilor si a agentilor custode, a fost exclusa penalizarea pentru amanarea confirmarii rapoartelor de compensare-decontare de catre agentii, pastrandu-se numai tarifele pentru confirmarea acestora.

De asemenea, a fost aprobat un tarif pentru decontarea operatiunilor transfrontaliere cu instrumente financiare tranzactionate pe mai multe piete din tari diferite, pentru care Depozitarul Central este desemnat depozitar al emitentului.