Indicii Bursei de Valori Bucuresti au inregistrat cresteri sustinute in cadrul sedintei de ieri, pe o lichiditate in urcare fata de ziua precedenta.
Indicele BET, al celor mai lichide 10 titluri, a avut o apreciere de 3,46%, in special, datorita cresterilor actiunilor Bancii Transilvania (TLV) si Petrom (SNP), in timp ce BET-XT a urcat cu 3,35%. BET-C, indicele compozit al pietei, care urmareste evolutia tuturor actiunilor listate pe piata BVB, a crescut cu 2,72%. Companiile din domeniul energetic, incluse in indicile BET-NG, s-au apreciat per ansamblu cu 2,87%.

“Entuziasmul de ieri s-a datorat intr-o masura ridicata evolutiilor pietelor externe care dupa aprecierile destul de importante din sedinta trecuta au evoluat in continuare pozitiv, majoritatea indicilor europeni importanti consemnand ieri cresteri de peste 1%. Cresterile indicilor externi se datoreaza in mare masura scaderii pretului petrolului, dar si stirilor pozitive publicate pe piata americana in sedinta curenta”, a declarat, pentru Wall Street, Nicu Grigoras, broker la Intercapital Invest.

Indicele Dow Jones a inregistrat inainte de deschiderea sedintei BVB de ieri un avans de 226,48 puncte, cu o apreciere de 2,39%, iar Standard & Poor 500 crescuse cu 2,34%. Evolutie in crestere au inregistrat-o si actiunile listate pe bursele din Asia, iar indicele Nikkei 225 a urcat cu 208,34 puncte, avand un avans de 1,48%.

Investitorii au continuat sa cumpere SIF

Investitorii au reintrat la cumparare pe societatile de investitii financiare (SIF), considerand preturile destul de scazute, in conditiile in care indicele BET-FI a atins pragul suport de 33.000 de puncte.
SIF-urile s-au apreciat cu 2,5% in sedinta de ieri, dupa ce marti urcasera cu 1,4%, BET-FI castigand in doua zile peste 1.300 de puncte.

Toate cele cinci societatile de investitii financiare au inregistrat cresteri, de peste doua procente, cea mai mare apreciere avand-o SIF Oltenia (SIF5) – 3,61%. SIF-ul a atras si cea mai lichiditatea din piata de 4,55 milioane de lei (1,3 milioane euro), cotatia finala fiind de 2,01 lei/actiune. SIF5 impreuna cu BRD au strans circa 30% din lichiditatea totala a pietei reglementate, care a fost de 25,8 milioane lei (7,3 milioane euro).

“Conform graficelor, indicii BET si BET-C s-au stabilit de acum doua saptamani, insa BET-FI a continuat sa atinga noi minime. Emitenti ca TLV, BRD, SNP, TGN, TEL care se afla in componenta indicelui BET si la care SIF-urile detin participatii au dat incredere investitorilor ca indicele societatilor de investitii financiare urmeaza sa se stabilizeze si el. Astfel in ultimele sedinte, s-a putut observa o reintra la cumparare pe aceste simboluri”, ne-a explicat Andrei Ciubotaru, broker la Vanguard.

Grigoras afirma ca aprecierile din ultimele sedinte se datoreaza contextului international favorabil, dar si faptului ca pragul de 33.000 de puncte este unul foarte important si care era de asteptat sa reziste.

Perspectivele pentru evolutiile urmatoare sunt imbucuratoare

Brokerul de la Vanguard considera ca ne putem astept la o perioada de o luna de cresteri, in special datorita faptului ca urmeaza raportarile trimestriale ale emitentilor, care le va aminti investitorilor ca fundamentele societatilor listate la BVB sunt inca bune.

“Pentru sedintele urmatoare ne asteptam la continuarea aprecierilor usoare si la consolidarea nivelurilor de pret din prezent”, incheie reprezentantul Intercapital.

Cresterea din ultimele sedinte se datoreaza atat contextului international favorabil dar si faptului ca pragul de 33.000 este unul foarte important si care era oarecum de asteptat sa reziste.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri