In functie de indicatorul price per earnings ratio (PER sau P/E), titlurile americane au devenit mai scumpe chiar daca pretul actiunilor s-a depreciat. Astfel, PER-ul indicelui Standard & Poor 500, calculat pentru profitul pe ultimele patru trimestre, a crescut la 24 de la valoarea de 19, potrivit companiei financiare Standard&Poor, citata de International Herald Tribune.

“Investitorii care urmaresc evolutia indicatorului P/E vor fi descurajati de aceasta piata”, a declarat Jack Ablin, sef de investitii in cadrul bancii private Harris din Chicago.

Nivelul ridicat al P/E impiedica reintoarcerea de trend

Chiar daca preturile titlurilor americane sunt mai scazute cu 20% fata de nivelul maxim atins la 9 octombrie 2007, profiturile corporatiilor s-au redus considerabil. In primul trimestru al acestui an, profiturile companiilor incluse in S&P 500 au scazut cu 17,5%, conform datelor Thomsom Financial. Totusi, calculat fara dividende, indicele a pierdut doar 9,9%. In al doilea trimestru, profiturile s-au depreciat cu o medie de 22%, in timp ce preturile titlurilor au coborat cu doar 3,2%.

Christopher Orndorff, sef al strategiei de investitii pe actiuni la Payden & Rygel, afirma ca lipsa reducerii indicatorului P/E reprezinta o piedica pentru cresterile actiunilor din SUA.

Urmarind istoria, pietele bull au urmat perioade mari de scaderi, cand actiunile s-au depreciat la nivele atractive pentru investitori. Din 1938, PER-ul mediu pentru S&P 500 la inceputul unei reintoarceri de trend crescator a fost de 13, valoarea mult mai scazuta decat nivelul curent de 24.

Orndorff considera ca PER-ul ridicat indica faptul ca piata de capital americana inca se confrunta cu probleme serioase.

“Eu cred ca avansul valorii P/E in conditiile actuale ale pietei este un alt indicator al faptului ca SUA se afla inca intr-o piata bear, iar aprecierile din ultima perioada reprezinta evolutii normale intr-o perioada de cresteri si nimic altceva”, continua reprezentantul Payden&Rygel.

Raportat doar la datele fundamentale, rata P/E este prea mare pentru a se anunta o intoarcere de trend, insa trebuie sa se tina cont si de alti factori, spune James Stack, editor al newsletter-ului InvesTech Market Analyst.

Citeste si:

De exemplu, acesta afirma ca profiturile corporative sunt impinse in jos de un singur sector, cel financiar. Potrivit Standard & Poor, veniturile companiilor financiare sunt asteptate sa scada cu 70% in acest an fata de cele inregistrate in 2007.

Merrill Lynch se asteapta la actiuni scumpe si in 2009

Asa cum in aceasta piata bear valoarea PER-ului nu a scazut, cel putin pana acum, nici in ultima perioada de cresteri indicatorul nu a crescut. De fapt, din octombrie 2002 pana in aceeasi perioada din 2007, rata a scazut gradual, de la 27 la 19. Astfel, evaluarile companiilor ar putea sa ramana neschimbate chiar si in cazul unei scaderi ale actiunilor mai acute.

De asemenea, profiturile corporatiilor s-au redus fata de vara trecuta. Cand veniturile scad in acest fel, ratia P/E poate fi volatila si chiar inselatoare, declara Duncan Richardson, director la Eaton Vance.

Ultima data cand profiturile companiilor se depreciau, la inceputul acestei decade, indicatorul P/E a continuat sa creasca chiar daca preturile actiunilor au scazut in cadrul pietei bear 2000-2002, chiar daca, in cele din urma, trendul s-a schimbat.

Jeffrey Kleintop, strateg-sef la LPL Financial din Boston, noteaza, de asemenea, ca in functie de profiturile proiectate, PER-ul pietei este inca modest. O estimare a analistilor de pe Wall Street indica pentru 2009 un P/E al S&P 500 in jurul valorii de 12.

David Rosenberg, economist la Merrill Lynch, considera ca profiturile S&P 500 vor continua sa scada si in 2009. Mai exact, aceasta crede ca veniturile indicelui S&P 500 va fi de 63 de dolari/actiuni in urmatorul an, mai putin decat cei 68 dolari/titlu prognozat pentru acest an si departe de cei 100 dolari pe care analistii de pe Wall Street ii asteapta pentru 2009.

In opinia lui Rosenberg, PER-ul in 2009 al indicelui american va fi de aproape 20, nu 13, iar daca are dreptate in legatura cu profiturile, o reintoarce de trend nu va avea loc prea curand, scrie IHT.