Producatorul de ingrasaminte Azomures (AZO) a obtinut un profit net de 2 milioane lei in primele trei luni ale acestui an, de 27 de ori mai mic decat cel din aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul reducerii afacerilor cu 36%, potrivit rezultatelor trimestriale publicate vineri.
Pentru primul trimestru al anului trecut, Azomures afisase un profit net de aproape 55 milioane lei.
Cifra de afaceri a producatorului de ingrasaminte s-a redus cu 36% in primele trei luni ale acestui an, la 161,8 milioane lei (37,9 milioane euro), scrie NewsIn.

Veniturile totale ale Azomures au insumat in primul trimestru 168,79 milioane lei (39,56 milioane euro), in scadere cu 46% fata de nivelul atins in intervalul similar al anului trecut, de 314,5 milioane lei.

In acelasi timp, cheltuielile companiei s-au redus cu o treime, la 166,78 milioane lei (39,01 milioane euro), de la 249,01 milioane lei in primele trei luni din 2008.

Actionarii Azomures au aprobat anterior bugetul de venituri si cheltuieli pentru acest an, care prevede scaderi dramatice a principalilor indicatori. Astfel, Azomures estimeaza pentru 2009 un profit net de numai 7,41 milioane lei, in scadere de aproape sapte ori fata de 2008, cand compania a raportat un profit net de 50,54 milioane lei (13,7 milioane euro).

La inceputul saptamanii, compania a anuntat ca va prelungi cu o luna perioada de somaj tehnic, pana la 31 mai, pentru 120 de angajati, intrucat nu exista premise certe ca productia va fi reluata pana la acea data.

Initial, Azomures anuntase, la 8 aprilie, ca isi restrange activitatea de productie la jumatate si trimite in somaj tehnic 170 de salariati, in perioada 13-30 aprilie, din cauza scaderii drastice a cererii in contextul crizei financiare. Activitatea de productie a combinatului s-a restrans prin mentinerea in functiune a unei singure instalatii de amoniac si oprirea totala a activitatii de productie de ingrasaminte complexe NPK.

Azomures, cel mai mare producator de ingrasaminte din tara, are un capital social de 52,6 milioane lei, divizat 526 milioane actiuni cu o valoare nominala de 0,10 lei. Actionarul majoritar al companiei este Transworld Fertilizers Holding Luxemburg, cu 55,97%. Azomures Holdings LLC detine 19,05% din totalul actiunilor.

Ultima cotatie a titlurilor AZO a fost de 0,201 lei, in sedinta de vineri a Bursei, ceea ce corespunde unei capitalizari de 105,7 milioane lei (25,6 milioane euro). Titlurile companiei se tranzactioneaza la prima categorie a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), sub simbolul AZO.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri