Evolutia ascendenta pe care a cunoscut-o ieri Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a fost temperata spre finalul sedintei de vestile venite din Statele Unite, privind scaderea autorizatiilor de constructie pana la un minim istoric.
Astfel, indicile BET a crescut cu 3% fata de sedinta anteriora, in vreme ce indicele sectorul SIF s-a majorat cu 4,4%.

Lichiditatea pietei reglementate s-a ridicat marti la 33,58 milioane lei (8,04 milioane euro), in crestere puternica fata de nivelul inregistrat in sesiunea precedenta, de 23,53 milioane lei (5,63 milioane euro).

"Cred ca piata ne-a surprins mai mult in sedinta de luni, reactia din sedinta de astazi fiind naturala daca ne uitam la pietele externe. Investitorii, in special pe pietele externe, asteapta statisticile privind constructia de case din Statele Unite, care ar putea avea un impact puternic", a declarat Florin Catinas, broker la WBS Romania, citat de NewsIn.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 3,02%, in timp ce indicele compozit, BET-C, a urcat cu 2,67%.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a incheiat sedinta cu cel mai mare avans - de 4,42%, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a crescut cu 4,06%.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 3,47%, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a castigat 2,47%.

De asemenea, bursele europene si-au pierdut avantul dupa publicarea statisticilor cu privire la constructiile de case din Statele Unite, care au atins un minim in aprilie.

Constructiile de case si autorizatiile de constructie din SUA au scazut in aprilie pana la un nivel record, indicand ca sectorul imobiliar american inca nu s-a stabilizat. Datele Departamentului Comertului au aratat ca numarul de noi case aflate in constructie a scazut in aprilie cu 12,8%, la o rata anuala ajustata sezonier de 458.000 unitati, cea mai mica de cand datele au inceput sa fie colectate, in ianuarie 1959.

Ca urmare, indicele reprezentativ pentru cele mai importante 100 de actiuni listate pe bursa londoneza, FTSE, crestea cu 0,25%, iar indicele pietei din Frankfurt, DAX, urca cu 1,44%. Indicele celor mai solide 40 de actiuni de la Bursa din Paris, CAC40, crestea cu 0,28%.

"Din punct de vedere tehnic, indicii pietelor externe sunt in jurul maximelor anterioare, ceea ce inseamna ca ar putea avea o rezistenta puternica aici. In schimb, bursa de la noi este la 10% distanta de maximele din acest an" , explica Florin Catinas.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au avut marti cel mai mare rulaj din piata, de 6,81 milioane de lei (1,6 mil. euro) si s-au apreciat cu 3,61%, la 0,86 lei, urmate de titlurile SIF Moldova (SIF2) cu o crestere de 3,62%, la 0,7150 lei si o valoare tranzactionata de 5,41 milioane de lei (1,3 mil. euro).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri