Ursus Breweries, actionarul majoritar al Bere Azuga (BEGY), lanseaza pe 24 iunie o oferta publica de preluare, prin care vrea sa obtina pachetul de 29,4% din capital pe care nu il detine, oferind investitorilor minoritari 12,64 milioane lei pentru actiunile in cauza.

Ursus Breweries vrea cele 1,58 milioane actiuni Bere Azuga, pe care nu le detine, la un pret de 8 lei/unitate, dupa ce la inceputul acestui an a cumparat de pe piata Rasdaq 70,56% din companie, pentru 7,15 milioane euro.

Oferta publica de preluare se va desfasura in perioada 24 iunie-21 iulie, prin intermediul Raiffeisen Capital&Investment.

Potrivit actionarului majoritar al Bere Azuga, achizitiile se vor derula exclusiv pe piata Rasdaq, pentru a oferi tuturor potentialilor vanzatori accesul neingradit la oferta.

La jumatatea lunii, Ursus Breweries a hotarat concedierea colectiva a angajatilor Bere Azuga, incetarea productiei de bere si inlocuirea acesteia cu inchirierea si subinchirierea de imobile.

De asemenea, actionarii firmei au decis desfiintarea, incepand din 16 iunie, a cinci puncte de lucru, din care trei sunt situate in Azuga, unul in Campina si unul in Giurgiu.

O alta hotarare prevede concedierea colectiva a salariatilor companiei, "in conditiile Codului Muncii si prevederilor Contractului Colectiv de Munca, incepand cu data de 15 august 2009". In urma deciziei, urmeaza sa fie concediati 160 de salariati.

In 14 mai, presedintele Ursus Breweries, Stephan Maria Weber, declara ca angajatii fabricii de bere Azuga vor intra in somaj tehnic si vor primi pachete salariale compensatorii in functie de vechime, sumele incasate fiind cuprinse intre 10 si 20 de salarii. Productia fabricii de bere Azuga fost mutata la celelalte unitati ale grupului.

Ursus Breweries, subsidiara grupului SABMiller plc, este actionarul majoritar al Bere Azuga SA, cu 70,56% din actiuni, pachet preluat la inceputul acestui an de pe piaţa Rasdaq, pentru 7,15 milioane euro. Firma Rombas Trans International SRL este al doilea actionar al Bere Azuga, cu o participatie de circa 21,36%.

Bere Azuga a afisat pentru primul trimestru al acestui an pierderi de 7 milioane lei, mai mici cu 28% fata de cele din primele trei luni din 2008, pe fondul scaderii cifrei de afaceri cu 87%, la 3,6 milioane lei.

Ursus Breweries, subsidiara a SABMiller plc, este unul dintre cei mai mari producatori de bere din Romania. Compania are sediul central in Bucuresti si detine 4 fabrici de bere in Cluj-Napoca, Timisoara, Buzau si Brasov, avand peste 1.500 de angajati. Marcile Ursus Breweries sunt: Peroni Nastro Azzurro, URSUS, Redd’s, Timisoreana, Stejar, Ciucas si Pilsner Urquell.

Ursus Breweries a raportat pentru anul financiar aprilie 2008-martie 2009 un avans al cifrei de afaceri de 27% si o crestere a cotei de piata de 4,6%, pana la 29%.

SABMiller plc este una dintre cele mai mari companii de bere din lume, cu participatii in societati producatoare de bere sau acorduri de distributie pe 6 continente. Marcile grupului includ beri premium internationale, cum ar fi Grolsch, Miller Genuine Draft, Peroni Nastro Azzurro si Pilsner Urquell, precum si o gama de marci locale, precum Aguila, Castle, Miller Lite, Snow si Tyskie. In afara SUA, SABMiller plc este, de asemenea, una dintre cele mai mari companii din lume care imbuteliaza produse Coca-Cola.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Cine sunt aEURsvedeteleaEURt marilor tranzactii din FMCG-ul romanesc