In urma cu o saptamana notam ca motivatia de a mentine un pariu impotriva euforiei globale s-a redus considerabil. In conditiile in care evolutia pietelor financiare era mixta iar premisele negative erau din nou larg ignorate de catre participantii la piata, riscul prelungirii euforiei globale devenise mai important decat cel al unei corectii in masura sa genereze o tendinta clara si randamente notabile.
Abandonam astfel ipotezele macro-globale lansate la mijlocul lunii iunie privind posibilitatea unor corectii negative pe bursele internationale de actiuni si de marfuri si a unor corectii pozitive ale yenului japonez si dolarului american.

In perioada 15 iunie – 10 iulie cei mai importanti indici bursieri americani au suferit 4 saptamani negative consecutive, insa bursa de actiuni din China si-a continuat avansul parabolic. Pe parcursul ultimelor 6 saptamani pozitive consecutive, cel mai important indice compozit al bursei chineze, Shanghai Composite Index, a inregistrat o apreciere de aproape 23%. Valoarea indicelui a castigat peste 80% de la inceputul anului, dublandu-se fata de cel mai recent minim multi-anual atins in luna noiembrie a anului trecut.




Aceasta observatie mi-a impus o examinare critica a ipotezelor lansate la mijlocul lunii iunie, intrucat in perceptia mea dinamica burselor din Shanghai si Shenzhen reflecta poate cel mai bine euforia globala ancorata de ideea unui reviriment economic puternic si sustenabil.

Apoi, ignorasem posibilitatea unui sezon excelent de raportari financiare aferente celui de-al doilea trimestru pe Wall Street. Conform Bloomberg, pana in prezent peste 75% din raportarile privind profiturile nete au surprins pozitiv asteptarile, marcand astfel cea mai buna performanta din 1993, anul in care au inceput sa fie compilate datele.

Stabilizarea pietelor financiare din primavara a influentat pozitiv rezultatele corporatiilor americane, in termenii teoriei reflexivitatii documentate in anii '80 de catre George Soros. O crestere a cotatiilor bursiere ale sectorului bancar, de pilda, a permis institutiilor financiare sa atraga capital privat intr-o maniera care a depasit cele mai optimiste previziuni, fapt care a influentat pozitiv fundamentele acestui sector.

Pentru un timp, euforia globala poate sa continue – context in care cotatiile de pe bursele internationale de actiuni si de marfuri vor creste, iar presiunile negative afectand yenul japonez si dolarul american se pot acutiza.

Intr-un tablou mai larg, insa, euforia globala care urmeaza apocalipsei pietelor financiare de anul trecut ramane vulnerabila unei corectii. Cu cat ecartul dintre perceptii si realitate continua sa se mareasca – iar acest proces este deja extrem de vizibil pe piata de capital din China, capatand o aura hiper-speculativa care-mi aminteste de toamna anului 2007 – cu atat corectia ulterioara are potentialul de a fi mai severa.

Mihai Nichisoiu
Analist piete internationale
Tradeville S.A.




NOTA: Acest material are exclusiv un scop pur informativ, neconstituind o recomandare de a tranzactiona in oricare din pietele financiare mentionate. Tranzactiile in marja presupun riscuri financiare semnificative. Tradeville SA nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza informatiilor prezentate.

Datele utilizate pentru redactarea materialului au fost obtinute din surse considerate a fi de incredere, insa nu exista nicio garantie privind corectitudinea acestora.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri